Kanada 1 milyon vasıflı göçmen alacak

Kanada 1 milyon vasıflı göçmen alacak

Kanada, önümüzdeki 3 yılda 1 milyon vasıflı göçmeni ülkeye almaya hazırlanıyor.

Kanada'da doğum oranının beklentilerin gerisinde kalması ve 2035 yılına kadar yaklaşık 5 milyon kişinin emekliye ayrılacak olması, yetkilileri yeni çözümler bulmaya itiyor.

Devler liginde mücadele eden ülke, özellikle ekonomi alanındaki rekabetçi gücünü ayakta tutabilmek için vasıflı personele ihtiyaç duyuyuor.

Kanada bu bağlamda gelecek yıldan itibaren ülkeye kabul edilecek göçmen kotasını da kademeli olarak arttıracak.

Buna göre, 2018’de 310 bin, 2019’da 333 bin ve 2020’de de 340 bin göçmen kabul edilecek.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Ahmed Hussen, yeni planın (1 milyon göçmen) Kanada’daki göçmen sayısını 2020 yılına kadar nüfusun yaklaşık yüzde birine getireceğini ve yaşlanan nüfusun telafi edilmesine yardımcı olacağını söyledi

Ancak Kanadalı uzmanlar, bu rakamların da yetersiz olduğu görüşünde.

Diğer yandan Kanada doğumlulara oranla dışarıdan gelenlerden ağırlıklı olarak inşaat, enerji ve inovsyon gibi alanlarında iş kurmaları bekleniyor.

Böylelikle ülkeye yapılan yatırımın ve istihdamın arttırılması hedefleniyor.

Yeni gelenlerin Kanada kaynaklarını tüketip toplum üzerinde bir yük oluşturduğuna dair iddiaları kesin bir dille reddeden Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Ahmed Hussen, göçün yeniliği teşvik ettiğinin ve ekonomiyi güçlendirdiğinin altını çizdi.

Kanadalı Bakan, söz konusu rakamın, aile birleşmesi, insani yardım ve ilticaları da kapsadığını hatırlatarak Ekonomik Büyüme Danışma Konseyinin kendilerine, 2021 yılına kadar her yıl 450 bin yeni göçmen almayı önerdiğini ancak hükümetin başarılı entegrasyonu sağlamak için daha kademeli bir yaklaşım sergilediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Euronews, Reuters, AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.