New York saldırısı faili hakim karşısına çıktı: Kendimi iyi hissediyorum

New York saldırısı faili hakim karşısına çıktı: Kendimi iyi hissediyorum

New York’ta kamyonetli saldırı düzenleyerek 8 kişinin ölümüne neden olan Özbek göçmen ilk kez hakim karşısına çıktı.

New York’ta kamyonetli saldırı düzenleyerek 8 kişinin ölümüne neden olan Özbek göçmen ilk kez hakim karşısına çıktı. Tekerlekli sandalyeyle duruşma salonuna giden 29 yaşındaki Sayfullo Saipov’a federal savcılarca terör suçlamaları yöneltildi.

Bunlar arasında terör örgütüne materyal destek sağlamak ve motorlu araçların imhası gibi suçlamalar bulunuyor.

FBI’ın ayrıca, ikinci bir Özbek dahil olmak üzere, Saipov’un planları hakkında bilgi sahibi olabilecek kişileri sorguladığı belirtildi.

FBI önce, Saipov’la ilişkili olduğunu söylediği Muhammadzoir Kadirov adlı bir kişi için arama emri çıkardı ve hemen sonra kendisini bulduğunu duyurdu. AP’ye konuşan bir yetkili, Kadirov’un Saipov’un bir arkadaşı olduğunu ve olayda bir rol oynamamış olabileceğini, Saipov’un çok arkadaşı bulunmadığını kaydetti.

"Kendimi iyi hissediyorum"

Kayıtlara göre, Saipov, kendisini sorgulayan görevlilerden, hastane odasında IŞİD bayrağı asılmasını talep etti ve “yaptığından dolayı kendisini iyi hissettiğini” söyledi.

"Ölüm cezasına çarptırılmalı"

Twitter üzerinden attığı mesajda Trump, "NYC (New York City) teröristi, hastane odasında IŞİD bayrağı asılmasını istediğine göre mutlu. 8 kişiyi öldürdü, 12 kişiyi yaraladı. Ölüm cezasına çarptırılmalı" diye yazdı.

IŞİD videolarından ilham aldı

Saipov hastanedeki yatağından sorgu görevlilerine ifadesinde, saldırıyı haftalardır planladığını ve cep telefonundan IŞİD videolarını izledikten sonra ilham alıp planlarını hayata geçirmeyi kararlaştırdığını belirtti.

Saipov’un kiraladığı kamyonetten çıkan iki cep telefonundan birinde 90 civarında video ve 3 bin 800 civarında da fotoğrafın yer aldığı, bunların birçoğunun IŞİD propagandası ve şiddet görüntüleri içerdiği kaydediliyor.

Mahkeme kayıtlarına göre, Saipov özellikle IŞİD lideri Ebu Bekir El-Bağdadi’nin “Irak’ta Müslümanlar’ın öldürülmesi karşısında ABD ve diğer ülkelerdeki Müslümanlar’ın ne yaptığını” sorgulayan videosundan etkilendiğini anlattı.

"IŞİD sonsuza kadar varolacak"

New York Emniyet Müdürü Yardımcısı John Miller gazetecilere yaptığı açıklamada, olay yerinde Saipov’la bağlantılı Arapça yazılı notlar bulunduğunu söyledi.

Miller, “Notlarda semboller ve kelimeler vardı. Ancak notların ana fikri, IŞİD’in sonsuza kadar varolacağı şeklindeydi” dedi.

Yetkililer, Saipov’ya IŞİD’le alakalı metaryaller içeren sosyal medya hesapları arasında bağlantılar tespit etti. Ancak şu ana kadar IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.