BM kınadı, Myanmar reddetti

BM kınadı, Myanmar reddetti

BM Güvenlik Konseyi, Myanmar'da yaşanan gelişmelerle alakalı yeni bir karar tasarısını kabul etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Myanmar hükümetini, Rohingya nüfusunu hedef alan şiddet olaylarından dolayı sert bir dille kınayan karar tasarısını kabul etti. Konsey, Myanmar’ı insan haklarına saygı göstermeye çağırdı. Tasarıda Myanmar güvenlik güçlerinin Rakhine eyaletinde Müslüman nüfusa yönelik sistemli bir şekilde şiddet uyguladığı kaydedildi.

Euronews'in aktardığına göre İtalya’nın BM Daimi Temsilcisi Sebastiano Cardi şunları dedi:

“Güvenlik Konseyi, Myanmar hükümetine Rakhine eyaletinde aşırı güç kullanmaması, sivil yönetimin kurulması, hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi ve insan haklarına saygı götereceğine dair taahhütlerini bir an önce yerine getirmesi için çağrıda bulunuyor.”

Tasarıdan duyduğu rahatsızlığı dile getiren Myanmar’ın BM daimi temsilcisi etnik temizlik iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu:

“Myanmar’daki durumla ilgili karar tasarısının kabul edilmesinden derin endişe duyuyoruz. Bu tür iddiaların gerçek ve metin arasındaki dengeyi sağlamasının güç olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte, Myanmar hükümetinin Rakhine eyaletindeki sorunların üstesinden gelmek için ortaya koyduğu gayreti de yeteri kadar görmüyor. Ayarıca bir üye devlete suçlamalar ve yanlış iddialar üzerinden ayrımcılık uygulanıyor.”

BM, Myanmar ordusunu Rakhine eyaletinde etnik temizlik yapmakla suçluyor. Suçlamaların hedefindeki Myanmar’ın Nobel Barışı Ödülü sahibi lideri Aung San Suu Kyi 2 Kasım’da Rakhine eyaletini ziyaret etmişti. Myanmar’da Eylül ayında patlak veren şiddet olaylarından dolayı komşu ülke Bangladeş‘e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısı 600 bine ulaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.