AK Parti'nin kurucusundan 'dinde reform' çağrısı: 1440 yıllık zihni altyapı ile olmaz

AK Parti'nin kurucusundan 'dinde reform' çağrısı: 1440 yıllık zihni altyapı ile olmaz

Eski Dışişleri Bakanı Yakış, Suudi Arabistan’daki gelişmeleri yorumlarken şok edici ifadeler kullandı.

AK Parti'nin kurucu kadrosunda yer alan ancak 2016 yılında partiden ihraç olan eski Dışişleri Bakanı ve Riyad Büyükelçisi Yaşar Yakış, Hürriyet'e çarpıcı bir röportaj verdi.

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ‘ılımlı İslam’ açıklamasının hemen ardından ülkesinin önde gelenlerine yaptığı operasyon hakkında yorumlarda bulunan Yakış, İslam dini hakkında ses getirecek açıklamalarda bulundu.

Yakış, İslam'da bir reform ihtiyacı olduğunu ve İslam peygamberi Hz. Muhammed'in dönemine dayanan zihni altyapının değişmesi gerektiğini ileri sürdü.

"Bir din 1440 yaşına gelince reforma ihtiyacı var. İslamiyet şimdi 1443 yaşında. Çağdaşlaşması lazım." ifadeleri kullanan Yakış, Martin Luther King’in reformunu rol model olarak gösterdi. 

Yaşar Yakış'la yapılan röportajın ilgili bölümü şu şekilde:

Suudluların ‘ılımlı İslam’ tanımı bizimkine benzer mi? 


Benzemiyor. Bir Suudlu’nun ‘ılımlı İslam’ı, kadınların sokakta yürürken ayaklarının topukları görünüyor mu, o kadının ayaklarına değnekle vurmayacaksın dediğinde ılımlı oluyor. Kadınların araba kullanmasını serbest bırakmak ya da... 


Bizim anladığımız anlamda ‘ılımlı İslam’ olmayacaksa, ne değişecek? 


Suudi Arabistan öyle bir ülke ki fiziki altyapısına ABD ancak gelecek yüzyılda ulaşabilir. Zihni altyapı ise 1440 yıl öncesi. Ancak 1300 sene öncesine gelebilir. 1440’da Martin Luther King’in reformu oldu. Bir din 1440 yaşına gelince reforma ihtiyacı var. İslamiyet şimdi 1443 yaşında. Çağdaşlaşması lazım.


Ropörtajın tamamını okumak için tıklayınız.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.