ABD: İran Yemen'deki çatışmayı körüklüyor

ABD: İran Yemen'deki çatışmayı körüklüyor

ABD, Tahran hükümetinin kendi bölgesel amaçlarını ilerletmek için Yemen'de çatışmaları körüklediğini savundu.

Beyaz Saray, Birleşmiş Milletler’e İran’ın Yemen’deki ihtilaftaki rolünü incelemesi çağrısında bulunarak, Tahran hükümetinin, kendi bölgesel amaçlarını ilerletmek için, çatışmaları körüklediğini savundu.

ABD’nin müttefiki Suudi Arabistan, İran’ı, Riyad’daki uluslararası havaalanına atılan füze de dahil Yemen’deki Husi isyancılarını silahlandırmakla suçladı.

İran'ın Savaş eylemleri

Suudi Arabistan, Yemen’in uluslararası camia tarafından tanınmış hükümetine destek vererek, Şii Husilere karşı savaşan koalisyona öncülük ediyor. Riyad hafta başında, İran’ın attığı adımların “savaş eylemi” olarak görülebileceği uyarısında bulunmuştu.

Beyaz Saray’ın açıklamasında, Suudi Arabistan ve bölgedeki diğer müttefiklere destek ifade edilerek, İran’ın, silah transferleri konusundaki BM yasaklarını ihlal ettiği belirtildi.

Açıklamada, “İran Devrim Muhafızları tarafından mümkün kılınan, Husilerin Suudi Arabistan’a karşı füze saldırıları bölgesel güvenliği tehdit ediyor ve BM’nin ihtilafa son verilmesini müzakere etme çabalarını baltalıyor” denildi.

İran Husilere destek verse de onları silahlandırdığını reddediyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif de Yemen’de Suudi Arabistan’ın rolünü eleştiren Twitter mesajları paylaştı.

"Suudi Arabistan provokasyonlara girişiyor"

Zarif mesajlarında Suudi Arabistan’ı Yemen’de “bebekler dahil binlerce masumu öldürmek, kolera ve açlığa sebep olmak, bölgesel kabadayılık, istikrar bozucu davranışlar ve riskli provokasyonlara girişmekle” suçladı.

Suudiler öncülüğündeki koalisyon Husi isyancılarına karşı Mart 2015’te kapsamlı bir hava operasyonları kampanyası başlatmıştı. BM, o tarihte bu yana 14 binin üzerinde sivil kaybın yaşandığını, bunların 5 bin 300’ünün yaşamını yitirdiğini, 8 bin 900 kişinin de yaralandığını kaydediyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.