Öldü fakat fikirleri 'korkutuyor': Youtube'dan Evlaki videolarını kaldırma kararı

Öldü fakat fikirleri 'korkutuyor': Youtube'dan Evlaki videolarını kaldırma kararı

You Tube başta olmak üzere sosyal paylaşım siteleri, Enver el Evlaki'nin konuşma ve sohbetlerini kaldırmaya hız verdi.

Bağımsız araştırma raporlarına göre; Enver el Evlaki, modern dönemde Müslümanlar arasında cihat fikrinin tekrar canlanmasında kilit bir role sahip.

Evlaki'nin internette cihat yanlıları tarafından sıklıkla paylaşılan konuşmaları ve sohbetleri hala birçok kişi tarafından tıklanıyor ve izleniyor. Daha önce Enver el Evlaki Fort Hood, Boston Maratonu, California ve Orlando gibi bölgelerde düzenlenen saldırılara "ilham vermekle" suçlanmıştı.

Evlaki'nin 'Melhame Savaşları'nı anlattığı Türkçe altyazılı bir video

YouTube'a 'videoları sil' baskısı

Enver el Evlaki nin videolarına birçok sosyal paylaşım platformu ve internetteki birçok sitenin yanı sıra dünyanın en popüler video paylaşım sitesi YouTube üzerinden de kolaylıkla erişilebiliyor. Bir zamandır YouTube, bu videolar nedeniyle Batılı hükümetlerden ve "terör karşıtı" kuruluşlardan büyük baskı görmekteydi. ABD tarafından insansız hava aracı ile düzenlenen bir saldırıda öldürülmesinin üzerinden yaklaşık 7 yıl geçmesine rağmen Evlaki halen Batılı ülkelerde birçok saldırıya, internette yer alan videoları aracılığıyla fikri altyapı oluşturabiliyor. Evlaki, küresel cihat yanlılarının ideolojik ve sosyal boyutuna önemli derecede hitap eden isimlerden birisi konumunda. Bunun önüne geçebilmek için YouTube gibi sosyal paylaşım siteleri onun videolarını internetten kaldırıyor. Yakın zamanda yüzlerce video internetten silindi ve erişime kapatıldı.

Videoların çoğu silindi

Kısa bir süre önce YouTube'da Enver el Evlaki adıyla Arama yapıldığında yaklaşık 70 bin video çıkmaktayken bugün aynı arama yaklaşık 20 bin sonuç getiriyor. Özellikle Batı'da düzenlenen saldırının artmasının ardından YouTube ve diğer video paylaşım siteleri bu videoların kolaylıkla kaldırılabilmesi için bir dizi önlem almış vaziyette.

Evlaki'nin benimsediği üslup, takipçilerinin artmasına sebep oldu

"Siber cihada engel olun"

Özellikle siber alemde küresel cihat yanlılarının fikirlerini ve düşüncelerini yaymasını önüne geçilmesi gerektiğini savunan Aşırılık Karşıtı Proje isimli kuruluşun başkanı Mark D. Wallace, Enver el Evlaki videolarının kaldırılması gerektiğini savunarak şu ifadeleri kullandı: "Siber cihadın yaygınlaşmasının kontrolsüz kalıp kalmayacağı sorusu dönüm noktasıydı. Bize zarar vermek isteyen bir adamı insanların dinlemesini kolay hale getirmek isteyemezsiniz."

Facebook ve Twitter da aynı görüşte

YouTube'un sözkonusu politikası Facebook, Twitter ve bunların yanı sıra YouTube'a sahip olan Google gibi firmalar tarafından da takip ediliyo. Genellikle kullanıcıların ne paylaştığına nötr kalacaklarına ilişkin politikalar beyan eden bu internet siteleri, yakın zamanda bu düşünceden caymış gibi görünüyor. Örneğin Facebook ve Twitter, küresel cihat yanlılarının hesaplarını sıklıkla kapatması ile biliniyor.

Evlaki'nin 'Kendini değiştirin, İslam'ı değil' başlıklı bir vaazı

"Evlaki öldü, fikirleri yaşıyor"

Enver el Evlaki Amerika doğumlu ve İngilizceyi oldukça akıcı derecede konuşan bir küresel cihat yanlısı ideolog olarak oldukça dikkat çekiyordu. Evlaki'nin, cihat ile ilgili konuların yanı sıra Hz. Muhammed'in ve Sahabelerin hayatı gibi tarihi konularda ve Müslümanları ilgilendiren sosyal konularda da paylaşılan ve sıklıkla dinlenen videoları bulunmakta. Daha çok sosyal konulara eğilen bir vaizken, zamanla "Amerika'nın Müslümanlarla bir savaş içerisinde olduğu ve Müslümanların cihat fikri etrafında organize olması"  gerektiği düşüncesini benimseyen ve sohbetlerini ve konuşmalarını bu doğrultuda sürdüren Evlaki, Amerika'dan ayrılarak İngiltere'ye ve buradan da Yemen'e giderek Arap Yarımadası el Kaidesi'ne katılmıştı. Evlaki, 2011 yılının Eylül ayında Yemen'de gerçekleştirilen bir saldırıda hayatını kaybetmişti.

Hayatını kaybetmesi Evlaki'nin popülaritesini azaltmak bir yana daha da artırdı. Cihat yanlarınca önde gelen bir ideolog ve bir şehit olarak görüldü ve videoları internette yayılmaya devam etti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.