Zimbabve'de ordu yönetime el koydu: 'Bu bir darbe değildir'

Zimbabve'de ordu yönetime el koydu: 'Bu bir darbe değildir'

Zimbabve'de siyasi kriz tırmanıyor. Duruma el koyan ordu televizyonda, ''Bu bir darbe değildir'' açıklaması yaptı.

Afrika kıtasının güneydoğusundaki Zimbabve'de ordu, ülkenin kontrolüne geçici olarak el koyduğunu ilan etti.

Tümgeneral Sibusiso Moyo, bugün devlet televizyon kanalından yaptığı açıklamada bunun bir askeri darbe olmadığını savundu. 

Ordu, sabah saatlerinde devlet televizyonunu ele geçirdi ve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe ile ailesini gözaltına aldı. 

Devlet televizyonu ZBC'de okunan askeri bildiride, "Bu bir darbe değildir. Başkan Mugabe ve ailesi güvende." ifadelerine yer verildi.

Ülkenin 93 yaşındaki Devlet Başkanı Mugabe’nin güvende olduğunu belirten Moyo, "Görevimiz tamamlanır tamamlanmaz hayatın normale dönmesini bekliyoruz" dedi. Ordu adına açıklama yapan Moyo, tüm güvenlik güçlerinden askerle işbirliği yapmasını talep etti.

Devlet Başkanı Mugabe ve eşi Grace Mugabe'nin nerede olduğu ise henüz netlik kazanmadı.

Zimbabve’de bir süredir 1987 yılından bu yana ülkeyi yöneten Robert Mugabe’nin halefinin kim olacağı tartışılıyordu. Mugabe’nin uzun zamandır yardımcılığını yürüten Emmerson Mnangagwa’nın işine son vermesi ile ülkedeki siyasi kriz geçen hafta doruk noktasına ulaşmıştı.

İktidar partisi Zanu-PF tarafından dün yayımlanan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga "vatana ihanetle" suçlanarak, askeri baskıya boyun eğmeyecekleri belirtilmişti. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.