Kemalizm furyası sürüyor: Mustafa Sabri Efendi'nin ismi okuldan kaldırıldı

Kemalizm furyası sürüyor: Mustafa Sabri Efendi'nin ismi okuldan kaldırıldı

Osmanlı Şeyhülislamı Mustafa Sabri Efendi'nin isminin verildiği okulun adı değiştirildi.

Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi'nin adının verildiği Tokat'ta yeni açılan bir imam hatip lisesinin ismi değiştirildi.

Verilen ismin Kemalist kesimler tarafından eleştirilerin hedefi haline getirilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin harekete geçtiği belirtildi. 

Okula Jandarma Astsubay Üstçavuş Yakup Akdağ'ın isminin verildiği aktarıldı. 




Mustafa Sabri Efendi kimdir?

Mustafa Sabri, Damat Ferit Hükümet'inin ilk kabinesinde "Şeyhülislam" olarak görev almıştı. Son Şeyhulislam olma niteliği taşıyan Mustafa Sabri, "Osmanlı devletinin kendisine verdiği yetkilerin dışına çıktığı, gayrimeşru şekilde hükümet kurduğu, İngilizlerle ortaklık yaptığı ve hilafete karşı savaştığı" iddiasıyla Mustafa Kemal hakkında ölüm fetvası vermişti. 

1922’den sonra yurt dışına çıkan Mustafa Sabri, en sonunda Mısır’a yerleşmiş ve Türkiye'deki Kemalist devrimleri İslâmî açıdan tenkit eden Arapça kitaplar yayınlamıştı.

Mustafa Sabri Efendi, Mustafa Kemal'in hilafeti yıkmak için İngilizlerle ittifak yaptığını şu sözlerle ileri sürmüştü: 

"İngilizlerce hilafeti yıkmak bir idealdi. Onun için, kendi elleri ile, kendi kuvvetleri ile bu maksada ulaşmak güç veya zor olduğu anlaşıldıktan sonra, bu kitabın yazılış tarihinin idrak edemediği bir zamanda hilafeti Mustafa Kemal’e yıktırmak yoluna giriştiler ve bunda da muvaffak oldular."

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.