'Kömür karşıtı ittifak' kuruldu

'Kömür karşıtı ittifak' kuruldu

İngiltere ve Kanada'nın başını çektiği 25 ülke, eyalet ve şehir bu ittifakta buluştu.

Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ülke, eyalet, bölge ve şehirler Bonn'da devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'nda oluşturdukları Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı ile enerji üretiminde kömürün terk edilmesi için harekete geçtiler.

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı yayımladığı bildiride; dünya genelinde elektirik üretiminin yüzde 40'ının kömürle çalışan santrallerden elde edildiğini ve küresel ısınmanın baş sorumlulardan birinin kömür olduğunu belirtti. Kömürün yanmasıyla oluşan hava kirliliğinin solunum yolları hastalıklarına ve ölümlere de sebep olduğu vurgulanan bildiride, kömür kullanımının hem sağlık hem de ekonomik açıdan yüksek bir faturaya yol açtığı yer aldı.

Bildiriye göre, her yıl 800 binden fazla kişi kömürün yol açtığı çevre kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor.

İttifakın bildirisinde ayrıca kömürü terk etmenin, iklim değişikliği ile mücadelede hükümetlerin Paris Anlaşması'nda öngörülen "2 derece sınırını" aşmamak için atabileceği en önemli adım olduğu da belirtildi. 190'ı aşkın ülke tarafından 2015'te onaylanan Paris Anlaşması, küresel sıcaklık artışının sanayi devri öncesine kıyasla en fazla 2 derecenin altında tutulmasını öngörüyor.

DW Türkçe'nin haberine göre, İttifakın öncülerinden Kanada'nın Çevre Bakanı Catherine McKenna, girişimin geleceğe dönük doğru bir adım olduğunu söyleyerek, "Bunu çocuklarımıza borçluyuz" ifadesini kullandı.

Bonn'daki BM İklim Değişikliği Konferansı'nda konuşan Kanadalı bakan, fosil yakıtların en kirlisinin kömür olduğunu ve düşen yenilenebilir enerji maliyetleri yüzünden kömürü terk etmenin ekonomik açıdan dezavantaj yaratmayacağını belirtti.

Üye sayısının artması bekleniyor

İngiltere ve Kanada'nın başını çektiği ittifakın şu an için 25 üyesi bulunuyor. Bunlar arasında Fransa, İtalya, Avusturya, Finlandiya, Portekiz, Kosta Rika ve Washington eyaleti yer alıyor. Gelecek yıl Polonya'nın Katowice kentinde yapılacak ve Paris Anlaşması'yla atılacak somut adımların kesinleştirileceği konferansa kadar Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı'nın üye sayısının en az 50'ye ulaşması hedefleniyor.

Oluşturan ittifak, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda öncü bir rol üstlenmekte iddialı olan Almanya üzerindeki baskıyı da artırdı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.