Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ABD'deki ofisi kapatılacak

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ABD'deki ofisi kapatılacak

Filistin liderlerinin hakkını uluslararası mahkemelerde arama talebi kriz yarattı.

Filistin Kurtuluş Örgütü, Washington’daki temsilciliğini açık tutabilmek için her altı ayda bir faaliyet iznini yenilemek zorunda.

ABD Dışişleri’nden bir yetkili, bu kararın arkasında Filistin liderlerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi hakkında yaptıkları bazı açıklamaların olduğunu belirtti.

Filistinli lider Mahmut Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, İsrail yerleşkeleri konusunu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyabileceklerini söylemişti.

ABD Kongresi, 2015 yılında, Filistinliler’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde, İsrail vatandaşlarına yönelik soruşturmaları etkileyecek bir yönlendirme yapmalarına karşı bir hüküm getirmişti.

Amerikalı yetkililer, Filistinliler'in, İsrailliler'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını isteyerek bu hükmü çiğnediklerini belirtti.

Daha bir gün önce yapılan açıklamada, bu kararın kesin olmadığı, Başkan Trump’ın ‘Filistinliler’in İsrail’le doğrudan müzakerelere başlayıp başlamadığına’ karar vermesi için 90 günün daha olduğu belirtilmişti. Ancak AP haber ajansına konuşan aynı yetkililer, kapatılma kararının kesin olduğunu söylediler.

Başkan Trump, Kongre’yi Filistinliler’in İsrail’le doğrudan görüşmelere başladıklarına ikna edebilirse, FKÖ temsilciliğini kapatmama gücüne sahip.

Amerikalı yetkililer, kapatma kararının, barış görüşmeleri konusunda Filistin’i zorlama amaçlı değil sadece Amerikan yasaları karşısında oluşan bir durum olduğunu belirttiler.

Büronun, Filistin İsrail’le görüşmelere başlarsa tekrar açılabileceği de belirtildi.

Fransız haber ajansına konuşan Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Malki, ‘Filistin yönetimi, Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan iki gün önce bir mektup aldı. Mektup’ta Dışişleri Bakanı’nın, büromuzu açık tutmak için yeterli gerekçe bulmadığı yazılıydı’ dedi.

‘Geçmişte böyle bir durumla karşılaşmamıştık' diyen El Malki, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray’dan açıklama getirmelerini talep ettiklerini söyledi.

Öte yandan El Malki, Amerika’nın bu yaptığının zorbalık ve gasp olduğunu belirtti ve Filistin’in hiçbir zorbalığı kabul etmeyeceğini ifade etti.

Filistin, Trump yönetimi Washington’daki temsilciliklerini kapatma kararı alırsa, Amerika’yla tüm iletişimlerini askıya alacaklarını söyledi.

Filistinli müzakereci Saeb Erekat, Amerika’nın bu kararının oldukça talihsiz ve kabul edilemez olduğunu ve Amerika’nın İsrail’in baskılarına boyun eğdini söylüyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada ise bu durumun Amerika yasalarını ilgilendiren bir konu olduğu belirtildi.

Sosyal medyada yayınladığı videoyla açıklama yapan Erekat, ‘Bu Amerikan yönetimiyle bütün iletişimimizi askıya alacağız’ dedi.

Amerika Filistin’i bir devlet olarak tanımasa da, FKÖ’nün Washington’daki genel bir temsilciliği var.

Amerikanın Sesi'nin aktardığına göre ABD, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Washington’da temsilcilik açmasına 1994 yılında olanak verdi. Eski Başkan Bill Clinton, Filistinliler’in büro açmasını engelleyen yasayı geri çekti. 2011 yılında da eski Başkan Barack Obama, temsilcilikte Filistin bayrağı asılmasına izin verdi. Bu gelişme Filistinliler tarafından tarihi bir gelişme olarak adlandırıldı.

Ofisin ne zaman kapanacağı henüz bilinmiyor. Amerika'nın binanın tamamen boşaltılmasını mı isteyeceği ya da yetkililerin büroya girmesini mi engelleyeceği de netlik kazanmadı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.