Zimbabve'nin 'devrik' başkanı: Görevimin başındayım

Zimbabve'nin 'devrik' başkanı: Görevimin başındayım

Liderlikten azledilmesine rağmen Mugabe, konuşmasında son bir haftada yaşanan gelişmeleri görmezden geldi.

Zimbabve’de ordununun görevden uzaklaştırdığı ve partisi tarafından liderlikten azledilen devlet başkanı Robert Mugabe’nin bu görevlerinden ayrılmayacağını duyurduğu televizyon konuşması, 37 yıldır yönettiği ülkenin kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

93 yaşındaki Mugabe’nin devlet başkanlığı ofisinde yaptığı konuşma ülkenin dört bir yanında merakla izlendi:

“Başkanın, ‘Bütün itirazlarınızı görüyorum ve olanlardan sonra çekilmeye hazırım.’ demesini umuyorduk. Böyle bir konuşma beklemiyorduk. Bu uzun konuşmasından bir sonuç çıkmadı.

“En büyük beklentimiz görevden ayrıldığını ilan edip çekilmesiydi. Artık bırakıp gitmeli, koltuğunu genç kuşaktan birine devretmeli.”

Euronews'in aktardığına göre Ppartisi Zimbabve Afrika Ulusal Birliği – Yurtsever Cephe (ZANU FP) yönetimi tarafından da parti liderliğinden azledilmesine rağmen Mugabe’nin konuşmasında son bir haftada yaşanan bu gelişmeleri görmezden gelmesi dikkat çekti.

Konuşmasında partinin Aralık ayında yapacağı kongreye başkanlık yapacağını açıklaması, ordunun geçtiğimiz hafta kendisine yönelen müdahalesini görmezden gelen açıklaması dikkat çekti.

Bazı uzmanlar bunun, Mugabe’nin önce çekilmeye razı olduğu ve sonradan fikrini değiştirmiş olmasından kaynaklanabileceğini belirtiyor.

Mugabe, iki hafta önce yerine geçmesi muhtemel yardımcısı Emmerson Mnangagwa’yı görevden almış, bunun, Mugabe’nin halefi olarak 52 yaşındaki eşi Grace Mugabe’yi güçlendirdiği iddiaları üzerine ordu harekete geçmişti.

Halkın sokak gösterileriyle desteklediği ordu, geçtiğimiz hafta Mugabe’nin görevden uzaklaştırıldığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.