İran'ın 40 yıllık hayali gerçekleşti

İran'ın 40 yıllık hayali gerçekleşti

İran'ın Lübnan ve Akdeniz’e kara bağlantısı fiilen hayata geçti.

Irak'ta merkezi hükümet ve ABD, Suriye’de ise Rusya ve Esed rejimi ile ittifak geliştiren İran, 40 yıllık hayali olan Şii Ekseni’ni de gerçeğe taşıdı.

Geçtiğimiz hafta IŞİD'in elindeki son büyük yerleşim olan Albukemal sınır kapısı ve kasabası, İran destekli Şii milisler tarafından ele geçirildi.

İran’ı adım adım savaşın en büyük kazananı haline getiren son perdenin ilk hamlesi Irak tarafından geldi. Şii milislerden oluşan Haşdi Şabii birlikleri, Irak topraklarından Suriye'ye giriş yaparak adeta ulusal sınırları yok sayarak, bir Şii devletinin varlığını ilan ettiler.


Kırmızı: Suriye rejimi ve Şii milisler, Pembe: Bağdat hükümeti ve Şii milisler, Siyah: IŞİD, Yeşil: Muhalifler, Sarı: PKK/PYD, Turkuaz: Fırat Kalkanı, Şampanya rengi: Kürdistan Bölgesel Yönetimi

Elbukemal'in çok yakınında bulunan Irak şehri El Kaim'de, İran'ın dış operasyonlarını yöneten Kasım Süleymani'de boy göstermişti. Süleymani, El Kaim'de zafer turu atmış ve tebrikleri kabul etmişti.

Bu defaki 'zafer' diğerlerinden biraz farklıydı. Elbukemal ve El Kaim'in alınmasıyla Tahran’ın 1979’dan beri hayalini kurduğu İran'ın Lübnan ve Akdeniz’e kara bağlantısı da hayata geçmiş oldu.

İran'ın 'oportünizm' üzerine kurulu mezhep odaklı siyaseti başarıya ulaşmış gözükse de, uzmanlar İran'ın bölge halkları nezdinde kendisine yönelik büyük bir kin ve nefret inşa ettiği yorumunda bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.