"Yüz binlerce Rus Kırım'a yerleştirildi"

"Yüz binlerce Rus Kırım'a yerleştirildi"

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu, Rusya'nın kaba bir şekilde Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini ifade etti.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’nın demografik durumunu zoraki olarak değiştirdiğini anlattı.

QHA'nın aktardığına göre Ukraynalı “5.kanal” televizyon kanalında konuşan Kırımoğlu, “Rusya, işgal edilen topraklarının demografik durumunun zoraki değiştirilmesinin kabul edilemez olduğunu savunan Cenevre Sözleşmesini’ni kaba bir şekilde ihlal ediyor. Yerli halkı, yarımadayı terk etmeye zorlayan koşulları yaratıyorlar ve orayı kendine sadık olan insanlarla dolduruyorlar. Örneğin 250 kişi Donetsk ve Lugansk bölgesinden getirildi. Bunların çoğu yasa dışı faaliyetlere katılan eşkıyalar. Ve Rusya topraklarında en az 250 bin getirildi, hatta çeşitli kaynaklara göre bu rakam 300-400 bine çıkabilir.” diye anlattı.

Rusya’nın söz konusu faaliyetleri gizlemeye çalıştığını ifade eden Kırımoğlu, “Tüm bunlar Cenevre Sözleşmesi’nin hükümlerine aykırı ve savaş suçu sayılıyor… Yeni gelen insanların kayıtları gizleniyor. Bu bilgilerin bulunduğu yapılarda Kırım Tatarları çalıştırılmıyor. Her şey çok gizli.” diye kaydetti.

Daha önce, Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin (KTMM) yaptığı hesaplamalara göre Rus işgali altındaki yarımadayı son 3 sene içinde 50 binden fazla kişinin terk ettiğini, bunlardan da 20 binden fazlasının Kırım Tatarı olduğunu ifade etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.