ABD 'örtülü' müttefiği PKK'ya silah yardımını kesecek

ABD 'örtülü' müttefiği PKK'ya silah yardımını kesecek

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis PKK'ya yapılan silah yardımıyla ilgili açıklamalarda bulundu

ABD Savunma Bakanı Mattis, bir gazetecinin “Bu, YPG’ye silah vermek bakımından tam olarak ne demektir? YPG'ye silah desteğini sürdürecek misiniz?” sorusuna, “YPG (PYD/PKK) silahlandırılmış ve koalisyon saldırıları da durdurduğuna göre buna ihtiyaç yok. Güvenliğe ve polis gücüne ihtiyacımız var bu da yerel kuvvetlerdir. Bu da IŞİD'in geri dönmesini engelleyecek olanlardır.” cevabını verdi.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD’nin Suriye’deki askeri gücünün oluşumunu Cenevre’de devam eden görüşmeleri destekleyecek şekilde değiştireceklerini, PYD/PKK’ya silah desteğiyle ilgili sürecin de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesine paralel olarak işleyeceğini açıkladı.

Mattis, Mısır seyahati sırasında uçaktaki gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın telefon görüşmesi sırasında iki liderin PYD/PKK’ya silah desteğinin durdurulmasında mutabık kaldığının hatırlatılması ve bu konuda son durumun sorulması üzerine Mattis, “Sizin de gördüğünüz üzere düşman (IŞİD), Suriye’de medyadan birçok kişinin tahmininden daha hızlı bir şekilde çöküşe geçti. Normalde daha yavaş olur.” dedi.

ABD’nin dün topçu birliklerini de Suriye’den çekeceğini duyurduğunu hatırlatan Mattis, taarruz bakımından çatışmanın seyrinin önemli ölçüde yavaşladığını söyledi. Mattis, şöyle devam etti:

“Bununla tutarlı olarak biz de kuvvetlerimizin oluşumunu, diplomatları ve Cenevre sürecini destekleyecek şekilde değiştiriyoruz. Bu konuda Başkan Trump ile Devlet Başkanı Putin’in Da Nang açıklamasını gördünüz ve orada Birleşmiş Milletler'in arabulucu olduğu bir yaklaşıma doğru gittiğimiz ve askeri bir yaklaşım olmayacağı ifade edildi. Dolayısıyla diplomatik bir çözüme gideceğiz.”

PKK'ya silah yardımı

Bir gazetecinin “Bu, YPG’ye (PYD/PKK) silah vermek bakımından tam olarak ne demektir? YPG'ye (PYD/PKK) silah desteğini sürdürecek misiniz?” sorusuna ise Mattis, “YPG (PYD/PKK) silahlandırılmış ve koalisyon saldırıları da durdurduğuna göre buna ihtiyaç yok. Güvenliğe ve polis gücüne ihtiyacımız var bu da yerel kuvvetlerdir. Bu da IŞİD'in geri dönmesini engelleyecek olanlardır.” cevabını verdi.

Gazetecinin “Kısacası YPG’ye silah vermeyi durduracaksınız” şeklinde ısrar etmesi üzerine ise Mattis “Evet tam olarak Başkan’ın duyurduğu şekilde yapacağız.” dedi.

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.