Kılıçdaroğlu Trump'ın kararını eleştirdi: Ortadoğu'ya atılan bir bomba

Kılıçdaroğlu Trump'ın kararını eleştirdi: Ortadoğu'ya atılan bir bomba

Londra’daki ikinci gününde İngiltere İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn’le buluşan CHP Genel Başkanı’nın gündeminde Kudüs meselesi vardı.

İki liderin İngiliz parlamento binasında bir saatten fazla süren toplantısı sonrasında, Kemal Kılıçdaroğlu kameralar karşısına geçti ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs açıklamasına ilişkin görüşlerini açıkladı: “Filistin konusu aslında dünyanın ortak sorunu. Yıllardır çözülemeyen bir sorun. Ama sorunun çözümü konusunda birleşmiş milletlerde ve değişik çevrelerde önemli katkılar vardı. İsrail’le Filistin arasındaki sorunun çözümü Ortadoğu’ya barışın gelmesi için çok ama çok önemliydi.”

Daha önce Birleşmiş Milletler'de ve İslam dünyasında önemli çalışmalar yapıldığını ve her şeye karşın önemli adımlar atıldığını söyleyen CHP lideri sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Trump’ın dün yaptığı açıklama Ortadoğu’ya atılan tahrip gücü yüksek bir bombadır. Tam tersine barışı engelleyen, kan dökülmesini öngören bir bombadır. Bu açıdan herkesin dikkatle ve sakin bir şekilde durumu değerlendirmesi lazım. İslam dünyasının da İsrail’in de bu konuyu geleceği düşünerek değerlendirmesi gerekir.”

İki devletli çözüm

Kılıçdaroğlu, iki devletli bir çözüme, 'Evet' diyor. Hiç kimsenin buna itiraz etmemesi gerektiğinin de altını çiziyor. Filistin’in bağımsızlığı ve toprak varlığının herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini ve iki devletli bir çözüm konusunda herkes elinden gelen çabayı göstermesi gerektiğini söylüyor.

“Filistin sorunu her şeyden önce bizim sorunumuzdur. Bizim gençlerimiz Filistin topraklarında yatmaktadır.”

Trump Amerika’daki sıkışmışlığını bu yöntemle gidermeye çalışıyor.

CHP olarak Filistin sorununa büyük önem verdiklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, sorunun, barış süreci içinde çözülmesi gerektiğini vurguladı: “Ortadoğu’da kanın, gözyaşının akmaması için sorunu çözmek varken, neden sorunun ortasına ayrı bir bomba atıyorsunuz, neden sorunu büyütüyorsunuz. Trump Amerika’daki sıkışmışlığını bu yöntemle gidermeye çalışıyor. Ama bu yöntem Ortadoğu’da daha çok kanın akmasına yol açan bir yöntem.”

İngiliz İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn’le neler konuşulduğunu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz anlattı: "Jeremy Corbyn, Türkiye’ye ilişkin takip ettiği dört konu hakkında Kılıçdaroğlu’nun görüşlerini aldı."

Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, insan hakları ve özgürlük, azınlık hakları, Kıbrıs ve Kürt meselesi gibi başlıkların konuşulduğunu kaydetti.

Kılıçdaroğlu, 2019 seçimlerinde cumhurbaşkanlığını kazanmaya odaklandıklarını ve yetkiyi devraldıktan sonra parlamenter sistemi yeniden çalışır hale getireceklerini ve böylece Kıbrıs dışındaki üç maddenin kendiliğinden çözüleceği vaadinde bulundu.

Kıbrıs’da ise tarafların kendi aralarındaki müzakerelerde yapıcı ve olumlu davranan taraf olma niyetinde olduklarını paylaştı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.