Kabil hükümeti ABD'den 'katil uçakları' istiyor

Kabil hükümeti ABD'den 'katil uçakları' istiyor

Kabil hükümeti güçleri Taliban'a karşı kullanılmak üzere ülkeye tekrardan A-10 savaş uçaklarının konuşlandırılmasını istiyor.

Kabil hükümeti güçleri Taliban'a karşı kullanılmak üzere ülkeye tekrardan A-10 savaş uçaklarının konuşlandırılmasını istiyor.

Üst düzey bir Afgan savunma yetkilisine dayandırılan habere göre, Kabil hükümeti ABD'den Taliban'a karşı kullanılması için ülkeye tekrar A-10 Thunderbolt uçaklarının konuşlandırılmasını talep etti.

Afganistan'da uzun bir süre kullanılan A-10 Thunderbolt savaş uçağı, kara güçlerine oldukça yakın ve etkili bir destek sağladığı için büyük oranda düşman saldırılarını püskürtmesiyle biliniyor.


İncirlik Üssü'nde kalkış izni bekleyen bir Amerikan A-10 Thunderbolt savaş uçağı

ABD: Şu an için böyle bir planımız yok

ABD Hava Kuvvetleri Komutanı General Lance Bunch, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şu an için A-10 uçaklarını Afganistan'da konuşlandırma gibi bir planlarının olmadığını belirtti.

Ancak ABD'nin Suriye'deki IŞİD varlığının sona ermesinden sonra hava kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarını Afganistan'da daha etkili bir şekilde kullanmaya başlayacağı düşünülüyor.

PKK'ya sağlanan hava desteğinde aktif olarak kullanıldı

ABD Suriye'de PKK/YPG güçlerine sağladığı yakın hava desteğinde A-10 savaş uçaklarını oldukça etkin bir şekilde kullandı. Önceki dönemlerde Afganistan'da aktif olarak kullanılan uçağın, Suriye savaşının başlamasıyla büyük oranda bu ülkede istihdam edilmeye başlandığı biliniyor.

Sahada oldukça etkili bir savaş uçağı olan A-10'lar sahip oldukları silah sistemlerinin tanklar üzerinde oldukça etkili olması sebebiyle "tank katili" olarak biliniyor. Tek kullanıcısı ABD Hava Kuvvetleri olan uçağı ABD'nin envanterinde yaklaşık 350 tane olduğu biliniyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.