Bakan Arslan'dan Wikipedia açıklaması

Bakan Arslan'dan Wikipedia açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Wikipedia'ya erişime engelleme işlemi ile ilgili açıklamada bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini  yanıtlayan Arslan, Wikipedia'da yer alan ve Türkiye'yi "terör örgütleriyle" iş birliği içerisinde göstermeye çalışan, milli güvenliğe aykırı ve kamu düzenini  ihlal edici nitelikteki içeriklerle ilgili işlem yapıldığını anımsattı.

Bakan Arslan, 5651 sayılı yasa kapsamında, Wikipedia tarafından söz  konusu içeriklerin çıkarılmaması ve teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin  engellenememesi nedeniyle "https://www.wikipedia.org" internet sitesinin tümüne  yönelik erişimin engellenmesine dair verilen kararın, Ankara 1. Sulh Ceza  Hakimliğince onaylandığını hatırlattı.

Ahmet Arslan, "Erişime engelleme işlemi tesis edilirken Anayasanın  haberleşme hürriyeti ile ilgili 22. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin  10. maddesinin ikinci fıkrası ve Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklara  İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin 19. maddesinde öngörülen sebepler kapsamında  'ölçülülük' ve 'orantılılık' ilkesi gözetilmiştir." ifadesini kullandı.

5651 sayılı Kanun kapsamında resen veya mahkeme kararları ile ilgili  işlemlerin gerçekleştirildiğini aktaran Arslan, şunları kaydetti:

"Yapılan işlemlerin rakamsal değerlerinin ve internet site isimlerinin  açıklanması; suçun önlenmesi ve suçla mücadelede sıkıntılara sebep olabilecek,  özellikle çocuk pornosuna ilişkin içeriklerin deşifre olmasına yol açacaktır. Bu  rakamlardan hareketle, uluslararası düzeyde ülkemiz aleyhine haksız algı  oluşmasına meydan vermemek ve olası bilgi kirliliğini önlemek adına diğer  ülkelerde de olduğu gibi bu tür rakamlar toplu şekilde açıklanmamaktadır. Ancak,  sosyal ve akademik çalışmalarda kullanılmak üzere orantısal istatistikler  'guvenliweb.org.tr' web sayfasında belirli aralıklarla yayımlanmakta olup,  istatistiklere 'http://www.guvenliweb.org.tr/dosya/brEi5.pdf' adresinden veya  'http://internet.btk.gov.tr/' adresindeki istatistikler seçeneğinden  erişilebilmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.