ABD, Sisi'ye karşı savaşan grupları terör listesine aldı

ABD, Sisi'ye karşı savaşan grupları terör listesine aldı

'Terör' listesine alınan Sevaid Hareketi ve Liva el Sevra adlı gruplar, Mısır'da askeri rejime karşı yaptıkları saldırılar ile biliniyor.

ABD yönetimi, Mısır'da Müslüman Kardeşler ile bağlantısı olduğunu düşündüğü iki grubu 'terör' listesine aldı. 'Terör' listesine alınan Mısır Sevaid Hareketi ve Liva el Sevra adlı gruplar, Mısır'da askeri darbe rejimine karşı yaptıkları saldırılar ile biliniyor.


Mısır Sevaid Hareketi ve Liva el Sevra grupları Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013 yılında Abdulfettah Sisi tarafından askeri darbe ile devrilmesinden sonra kuruldu.


Grubun hedefleri arasında Mısır askeri, polisi ve darbe yönetiminin yetkilileri bulunuyor. Ayrıca Sevaid Hareketi, Kahire'deki ABD büyükelçiğine saldırı tehdidinde bulunmuştu. 

Myanmar büyükelçiliğini hedef almışlardı

Sevaid Hareketi, Mısır Ulusal Güvenlik Ajansı yetkilisi İbrahim Azezi'nin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlenmişti.. Grup ayrıca Mısır'ın eski rejim yanlısı müftüsü olan Ali Gomaa'ya suikast girişiminde bulunmuştu.


ABD'ce 'terörist' ilan edilen grup ayrıca, Arakan'da Müslümanlara yönelik saldırıların başlamasının ardından 30 Eylül 2017'de Kahire'deki Myanmar elçiliğine de saldırı düzenlemişti.


Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Facebook üzerinden paylaştığı bir açıklamayla kuruluşunu ilan etmiş, ayrıca Mısır polisini hedef alan bir saldırıyı da üstlenmişti. Kuruluş açıklamasında Sisi liderliğindeki Mısır yönetimini hedef alacaklarını belirten grup "Halkımızı zalimlerden kurtaran dek mücadelemizi sürdüreceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

Silahlı mücadele

Uluslararası kamuoyunda adından söz ettirmeyi başaran silahlı grup, "Silahlarımızla devrimi koruyacağız" sloganını kullanıyor. Silahlı grup, Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle ivme kazanan Mısır halk hareketine yeni bir soluk ve yeni bir yöntem getirme niyetinde. 'Silahlı mücadele'yi benimseyen grubun, herhangi bir dış organizasyon ile bağlantısı bulunmuyor.


Liva el Sevra (Devrim Tugayı) ise Mısır ordusu generali, Mısır'ın Dokuzuncu Zırhlı Bölümü'ne komuta eden Adil Raci öldürme sorumluluğunu üstlendi. Adil Raci, Gazze'nin 'can damarları' olarak nitelendirilen tünellerin yok edilmesinde önemli rol oynamıştı.


Darbe yönetimine bağlı Mısır Parlamentosu üyeleri ve güvenlik konseyi, ABD tarafından alınan kararları tebrik etti. ABD'nin darbe ile başa gelen Abdulfettah Sisi yönetimine açık bir destek verdiği biliniyor. 


Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.