'İmam Buhari Cemaati' pusu görüntülerini paylaştı

'İmam Buhari Cemaati' pusu görüntülerini paylaştı

Suriye'de de faaliyet gösteren cihat yanlısı grup, Afganistan'da düzenlediği saldırıdan görüntüler paylaştı.

İmam Buhari Cemaati olarak da bilinen cihat yanlısı Özbek grup, Afganistan'ın kuzeyinde ABD destekli Kabil hükümeti güçlerine düzenledikleri bir pusu saldırısına dair sosyal medyada video paylaştı. Grubun yayınladığı açıklamada saldırının hangi ilde düzenlendiği belirtilmedi. Uzmanların incelemesine göre Faryab ilinde gerçekleştirilen pusu saldırısı 29 Aralık 2017 tarihinde yapıldı.

"Birçok asker öldürüldü"

Ateş açılmaya başlamadan önce, üzerinde Afganistan bayrağı bulunan bir Humvee aracına yönelik el yapımı patlayıcı ile saldırı gerçekleştiriliyor. Saldırı sırasında hafif silahların yanı sıra havan topları da kullanılıyor. Bu silahların yanında, konvoya hava desteği vermek üzere bölgede bulunan Kabil hükümetine bağlı savaş helikopterlerine uçaksavar silahları ile ateş açıldığı da görülüyor. Bir drone ile çekilmiş görüntülerin de bulunduğu videoda, Özbek grup tarafından birçok Kabil hükümeti askerinin öldürüldüğü ifade ediliyor.

Ele geçirilen ABD yapımı silahlar

Videoda pusu başlamadan önce saldırı noktasına yakın küçük bir köyde toplanmakta olan cihat yanlısı savaşçılar görülüyor. Kameraya konuşan savaşçıların silahlarının bir kısmı, Kabil hükümeti güçlerine ABD tarafından verilen ve bu güçlerden ele geçirilen silahlar.


Bu saldırı İmam Buhari Cemaati'nin Afganistan'da düzenlediği ilk saldırı değil. Grup daha önce de Afganistan'ın kuzey bölgelerinde gerçekleştirdiği bunun gibi pusu saldırılarına dair videolar yayınlamıştı.

Afganistan ve Suriye'de aktifler

İmam Buhari Cemaati Afganistan'ın yanı sıra Suriye'nin kuzeybatısında da cihat yanlısı güçlerden biri konumunda. Afganistan'da uzun yıllar kalmış, Taliban ve el Kaide'nin önde gelen isimleri ile yakın ilişkiler kurmuş Selahaddin Özbek, geçtiğimiz yılın Nisan ayında ölümüne kadar gruba liderlik ediyordu. Cihat yanlısı grup 2015'te İdlib'in ele geçirilmesi ve 2016'da Lazkiye'de düzenlenen saldırı gibi birçok operasyona iştirak etmişti.

Taliban'a biatlı İmam Buhari Ketibesi

İmam Buhari Ketibesi'nin Suriye kolu da Afganistan kolu da Taliban'a ve Taliban lideri Molla Heybetullah Ahundzade biatlı. Afganistan'daki diğer cihat yanlısı Özbek gruplardan İslami Cihat İttihadı ve Özbekistan İslami Hareketi ile de ilişkileri bulunan grup, bir süredir sosyal medyada kendisini "Afganistan İslam Emirliği-İmam Buhari Ketibesi" olarak isimlendiriyor.


Özbek grubun düzenlediği pusudan paylaştığı görüntülerin bazıları şu şekilde:
















Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.