IŞİD bitti, şiddet sürüyor: Iraklı Sünnilere yönelik Şii milis baskısı had safhada

IŞİD bitti, şiddet sürüyor: Iraklı Sünnilere yönelik Şii milis baskısı had safhada

Irak'ta IŞİD bahanesi ile Sünni sivillere yönelik baskı ve yok etme politikası tüm hızıyla sürüyor.

İnsan Hakları izleme Örgütü'nün geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamaya göre Bağdat hükümetine bağlı güçler ve Şii milisler, IŞİD mensubu olduğundan şüphelenilen kişilerin ailelerinden oluşan 200'den fazla aileyi yerlerinden sürdü, fiziksel şiddet uyguladı ve evlerini yıktı.

Haşdi Şabi'nin karanlık mirası

Bu gibi zorunlu tehcir, ev yıkma ve şiddet uygulamaları gibi insan hakları ihlallerinin büyük bir bölümü İran destekli Şii Haşdi Şabi milisleri tarafından gerçekleştiriliyor. Irak'ın güçlü Şii milis grubu, IŞİD'in mağlubiyetine giden süreçte önemli bir rol oynamıştı, ancak ismi insan hakları ihlalleri ve katliamlar ile anılan Haşdi Şabi geride oldukça karanlık bir sayfa bırakmıştı.

IŞİD bahanesiyle baskı sürüyor

Öyle ki grubun işlediği suçların çoğu henüz gün yüzüne çıkabiliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü ailelerle yaptıkları görüşmelerde bir aile hariç hepsinin IŞİD mensubu aile üyeleri olduğunu kabul ettiğini belirtiyor, ancak kendilerinin IŞİD yahut herhangi bir örgütle bir ilgileri bulunmadığı da biliniyor. Bu aileler Haşdi Şabi birlikleri ve ordu güçlerinin kendilerinine hiçbir uyarıda bulunmadan  çevrelerini sardığını ve onları zorla Dakuk kampı benzeri kamplara gönderdiğini söylüyor. Dakuk kampına zorla gönderilen sivillerden bir kısmı bağımsız insan hakları gözlemcilerine maruz kaldıkları şiddetin bedenlerinde bıraktığı izleri gösterdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü kınadı

Bu sivillerin özellikle Haşdi Şabi güçleri tarafından ağır fiziksel şiddete maruz kaldığı belirtiliyor. Dakuk mülteci kampı sakinleri, kampta yaşanan birçok insan hakları ihlaline dair hikayeler anlatıyor. Görgü şahitlerinin Haşdi Şabi milislerinin evleri yakıp buldozerlerle yıktığına dair ifadeleri, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından uydu görüntüleri vasıtasıyla doğrulanıyor. İnsan hakları organizasyonunun yayınladığı raporda, "Iraklı yetkililer bu savaş suçları ve kanunsuz yıkımları, yağmaları ve sivillere ait malların tahribine dair suçlamaları soruşturmak için bir an önce adım atmalı" ifadesini kullanıldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü bu yapılanları kollektif bir cezalandırma olarak niteleyerek Haşdi Şabi güçleri ve Bağdat hükümeti askeri unsurlarını şiddetli şekilde kınadı.

"Yeni bir IŞİD çıkacak"

Irak'ta Sünni nüfusun yaşadığı bölgelerin neredeyse tamamının, çoğunluğunu İran destekli Şii Haşdi Şabi milislerin oluşturduğu Bağdat hükümeti güçlerinin eline geçmesi bölgede insan hakları ihlallerini doruğa çıkarmıştı Musul, Felluce, Ramadi gibi şehirlerde ve Irak'ın diğer Sünni ağırlıklı bölgelerinde Bağdat hükümeti güçlerinin sivillere IŞİD suçlamasında bulunarak keyfi uygulamalar gerçekleştirdiği biliniyor. Bölgede Haşdi Şabi tarafından katledilen binlerce sivilin gömüldüğü toplu mezarlar bulunmaya devam ediyor. Irak'ta Sünnilere yönelik baskı ve sindirme politikasının devam etmesi durumunda bölgede sosyal bir tepki olarak IŞİD benzeri bir oluşumun yeniden ortaya çıkabileceği konuşuluyor.


Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.