Bilim kurgudan gerçeğe: ABD lazer silahlar için 300 milyon dolarlık bütçe ayırdı

Bilim kurgudan gerçeğe: ABD lazer silahlar için 300 milyon dolarlık bütçe ayırdı

ABD, lazer teknolojisini geliştirmeye hızla devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri donanması gemilere entegre edilecek lazer silahları için yaklaşık 300 milyon dolarlık bir araştırma bütçesi ayırmayı planlıyor.


Aviation Week & Space Technology muhabiri Lara Seligman'a göre bu silahlar yakın vadede insansız hava araçları, insansız gemiler, küçük saldırı gemileri ve zodyak botlar gibi ufak ancak tehlikeli tehditleri karşılamak için kullanılacak. Bu tür tehditler ABD'nin büyük savaş gemilerini doğrudan batıramıyor ancak gözlem, taciz ve hatta ciddi zararlar için kullanılabiliyor. Söz konusu lazer silahı ailesi aynı zamanda füzelere ve uçaklara karşı kullanılabilecek daha büyük 150 kilowattlık silahları da içeriyor.

SNLWS

Donanma bütçesinde "Proje 3402" olarak anılan ilk silah, SNLWS kısaltmasıyla da anılan Surface Navy Laser Weapon System. ABD donanmasının, 60 kilowatt da ya da daha yüksek sınıfta bir "ileri prototip lazer silahı" olan SNLWS'nin, USS Arleigh Burke savaş gemisine monte edeceği, ancak donanma bütçesinde bu silahın sadece tek gemiye değil üç gemiye entegre edilmesine yetecek bütçe ayrıldığı ifade ediliyor.


SNLWS'nin 2020 yılında hizmete girmesi beklenirken bu silah zodyak botların ve küçük saldırı gemilerinin yanı sıra insansız hava araçlarına karşı da kullanılacak. 2019 yılı bütçesinde bu silah için 190 milyon dolar ödenek ayrılması bekleniyor.

ODIN

İkinci silah ise ODIN olarak bilinen Optical Dazzling Interdictor. Söz konusu silah insansız hava aracı sistemlerini ve benzeri gözlem ve casusluk araçlarını kör etmek ve engellemek için tasarlanmış. Bu silahlara halihazırda ABD bütçesinden para ayrılıyor.  İnsansız hava araçlarının oldukça yaygınlaştığı ve bu araçlarla yapılan gözlemlerin askeri faaliyetler için oldukça zararlı hale geldiği bir düzlemde söz konusu silah oldukça önemli. İki ODIN sistemi için şu an bütçe ayrılmış durumda 2019 yılı bütçesi üç tane daha ODIN sistemi için bütçe ayrılmasını öngörüyor. ABD donanması ODIN silah sistemine 2019 yılında 44 milyon dolar bütçe ayrılacak.

Solid State Laser  ve RHEL

ABD donanması için 2019 yılında bütçe ayrılan diğer iki silah da Solid State Laser ve Ruggedized High Energy Laser (RHEL). daha büyük ve kapsamlı lazer sistemleri olan bu iki silah 150 kilowatt olarak tanımlanıyor. Daha kuvvetli lazer ışınları ile hedeflerini vuracak olan bu iki silah, San Antonio sınıfı  olarak bilinen çok daha büyük savaş gemilerine entegre edilecek.


Amerika Birleşik Devletleri'nin askeri harcamaları tüm dünyayı geride bırakacak bir çizgide ve gün geçtikçe bu harcamalar artıyor. Lazer silahla yapılan yatırımın bu harcamaları oldukça artıracağı düşünülüyor. ABD'nin lazer silah sistemlerine yönelik araştırmaları ve yatırımları bu silahlarla sınırlı kalmayacak. Ülkede lazer silahı teknolojisinin geliştirilmesine hızla devam ediliyor.


Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.