İran gözünü Suriye'nin yeraltı kaynaklarına dikti

İran gözünü Suriye'nin yeraltı kaynaklarına dikti

Savaşta büyük ekonomik kayıplar yaşayan İran bunu telafi etmek için Suriye'nin kaynaklarını kullanacağını açıkladı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Humeyni'nin askeri baş danışmanı, ülkelerinin savaşa dahil olması nedeniyle yaşadığı kayıpları Suriye'nin yeraltı kaynakları ile 'telafi' edeceğini söyledi. 


General Yahya Rahim Safavi Mehr News ajansına Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Suriye'de müttefiklerini korumak için bir savaşa girdiklerini ve bu savaşın bir maliyeti olduğunu söyledi.


Suriye'nin yeraltı kaynaklarını kullanarak askeri müdahalelerinin 'parasını çıkaracaklarını' söyleyen Safavi, şu ifadeleri kullandı:


"İran, Suriye'ye girmenin maliyetini karşılamak zorunda. Suriyeliler (rejim) bunu gazları, petrolleri ve fosfat madeni ile yapmaya razı. Şu an İran, Suriye'den fosfat madeni almaktadır" 


"Suriye'nin yeniden yapılandırılması yıllar alacak ve bu yaklaşık 300 ila 400 milyar dolar tutacak" diyen Rahim, Tahran'ın Rusya ile olduğu gibi Şam yönetimi ile de uzun vadeli politik ve ekonomik anlaşmalar yapmaya hazır olduğunu söyledi.


Safavi, Rusya-İran ittifakının Suriye rejiminin yıkılmasına engel olduğunu da sözlerine ekledi. 

"Suriye sınırsız zenginliklere sahip"

İran'da Aralık ayında başlayan ve hala düşük yoğunlukta devam eden protestolarda halk, İran'ın Suriye savaşından çekilmesi talebinde bulunuyor.


Suriye rejiminin ana destekçisi olan olan Rusya, harap olan enerji endüstrisini imar etmek için Şam yönetimi ile irtibata geçtiklerini geçen hafta duyurmuştu.


Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Rogozin, "Suriye sınırsız zenginliklere sahip bir ülke" açıklamasında bulunmuştu. 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.