"İran'daki Kürt Ayrılıkçılar Güçlenecek"

"İran'daki Kürt Ayrılıkçılar Güçlenecek"

‘Gölge CIA', İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP)'ne bağlı Kürt muhaliflerin İran'daki hareketlenme haritasını çıkardı.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, İran'da KDP'ye bağlı Kürt muhaliflerin etkin olduğu bölgelerin haritasını yayınladı. Stratfor'a göre, KDP'ye bağlı güçlerin İran içerisinde güçlenecek ve uluslararası toplumun bu örgüte destek verecek...

İran'daki siyasi baskıların Kürt bölgelerinde çok fazla hissedildiğini belirten Stratfor, Ruhani'yle birlikte başlayan reform dönemi Kuzey Batı Kürt bölgelerinde hiç hissedilemedi. Ancak yakın dönemde yaklaşan seçimlerden dolayı Ruhani hükümetinin bölgede etkinlik göstermeye başlayabilir.

Stratfor analizinde Suudi Arabistan'ın Kürt muhaliflere silah ve para yardımı yaptığı da belirtiliyor. Bu yardımlar da Irak merkezli KDP'nin aracılığıyla gerçekleşiyor. Suudi Arabistan yönetimi geçtiğimiz günlerde Erbil'de konsolosluk açmıştı.

Öte yandan, Stratfor'a göre, ilerleyen yıllarda İran içerisindeki Kürt muhalifler ile birlikte ülkenin en büyük azınlığı olan Türkler, Beluciler, Sünni Arapların da bağımsızlık taleplerinde sesler yükselecek.

stratfor

 BARZANİ'YE BAĞLI GÜÇLER YENİDEN DAĞLARDA

Geçtiğimiz günlerde İran yönetimi içerisinde bulunan İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) ile bağlantılı Kürt muhalifler tek taraflı olarak ateşkesi bozmuştu. İran Devrim Muhafızları ile İKDP'ye bağlı Kürt muhalifler arasında yaşanan çatışmalarda çok sayıda kişi ölmüştü.

İngilizce yayın yapan The Daily Beast'e bir demeç veren İKDP'nin siyasi lideri Mustafa Hicri, son günlerde İran Devrim Muhafızları ile İKDP arasında yaşanan çatışmalarla ilgili "İran yönetimi Kürt bölgelerinde siyasi ve sivil faaliyetler neredeyse göz açtırmıyor. Bize silaha sarılmaktan başka hiçbir alternatif bırakılmadı" ifadelerini kullanmıştı.

Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre; İKDP ofis üyesi Rostam Jahangiri de çatışmaların İran'ın Batı Azerbaycan ve Kürt illerinde başta olmak üzere, Marivan, Saghez, Piranşehr, Sardasht, Oshnavieh, Mahabad, Urmiye ve Servabad gibi şehirlerde yaşandığını belirterek, İKDP'nin İran Devrim Muhafızları'na saldırılarını yoğunlaştırdığı taktirde İran askerlerinin Kuzey Irak'a bir askeri müdahalede bulunabileceğini de gözardı etmediklerini söylemişti.

İran'ın en eski Kürt partisi İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP), İran topraklarında varlıklarını devam ettirmede ısrarlı. Parti lideri Mustafa Hicri, olaylar böyle devam ederse daha da saldırgan olacaklarının sinyalini veriyor

İran nüfusunun yüzde 10'unu Kürtler oluşturuyor. Ülkede yasal sayılmayan Kürt partiler, merkez sola yakın olmakla birlikte, parti programlarında 'milliyetçi' fikirler çok daha ön planda. İKDP'nin İran sınırları içerisinde en az iki bin silahlı mensubunun bulunduğu tahmin ediliyor.

İKDP'nin yanı sıra Kürt bölgelerinde PKK'nın İran kolu PJAK'ın da 3 bin civarında silahlı üyesinin olduğu düşünülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.