ABD'den Erdoğan'a Yanıt: Tercih Yapmamız Gereksiz

ABD'den Erdoğan'a Yanıt: Tercih Yapmamız Gereksiz

Amerikan yönetimi, ‘Ya Gülen ya FETÖ’ diyen Türkiye’ye yanıt verdi: Böyle bir tercih yapmak zorunda değiliz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, “Er veya geç Amerika Birleşik Devletleri de bir tercih yapacaktır. Ya Türkiye ya FETÖ” demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, günlük basın toplantısında, bu sözler hatırlatıldığında yorum yapamayacağını belirtmekle birlikte şu ifadeleri kullandı:  “İade anlaşması iki taraflı imzalanmıştır. İki müttefikin yasal, teknik bir ilişkisidir. Bu sürecin nasıl gelişeceği çok açıktır, duygulardan etkilenmez ve siyasi bir etki altına girmez. Bildiğiniz gibi bazı belgeler bize ulaştı. İncelemeye ve Türk dostlarımızla konuya ilişkin iletişim halinde olmaya devam ediyoruz. Fakat bu süreç hukuk tarafından yönetilir ve yasal bir sistemdir.”

Trudeau, “Türkiye’yle ittifakımız, söylediğimiz gibi 1952’den beri, NATO’dan beri. Türkiye’yle ortaklığımız derin, güçlü ve sağlamdır. Nokta” diye devam etti.

‘Seçim yapmamıza gerek yok’

Sözcü, Gülen’in iadesi konusundaki bir soru üzerine ise ABD’nin imzaladığı bütün iade anlaşmalarında yükümlülükleri yerine getireceğini ifade etti ve konunun ‘FETÖ ya da Türkiye seçimi’olarak karşılaştırılamayacağını belirtti.

Trudeau, “Yani, ikisinden birini seçmeniz gerektiğine inanmıyorsunuz, öyle mi” sorusuna ise “Türkiye veya FETÖ arasında seçim yapmamıza gerek yok. İade hakkındaki yasal süreç çok net. Anlaşmada belirtilmiştir. Türkiye’ye desteğimiz ve ortaklığımız sorgulanmamalı” karşılığını verdi.

‘İade süreci aylar da sürebilir, yıllar da’

Sözcü, iade sürecinin ne kadar süreceği yönündeki soruya, “Aylar da sürebilir, yıllar da. Belli bir zaman dilimi belirtemem”yanıtını verdi.

Sözcü, “Türkiye’deki darbe girişimini defalarca kınadınız. Türk yetkililerin ABD’ye karşı eleştirileri ve sert söylemi sizi biraz bitap mı düşürüyor?” yolundaki soruyu da şöyle yanıtladı:  “Bu şekilde tanımlayamam. Daha önce de söylediğim gibi bu durumun Türkiye için çok ciddi bir mesele olduğunu ve Türkiye hükümetinin konu (darbe girişimi) üzerine çalıştığını anlıyoruz. Biz ortaklığımızın sağlam olduğu konusunda Türkiye’yi tekrar temin etmek istiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.