Firari Amiral NATO Toplantısında Ortaya Çıktı

Firari Amiral NATO Toplantısında Ortaya Çıktı

Darbe girişimi sonrası ise 27 Temmuz'da TSK'dan ihraç edilen Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu'nun, 26 Temmuz'da ABD'de NATO toplantısına katıldığı ortaya çıktı.

12 Temmuz'da İzmir'deki askeri casusluk davasından hakkında gözaltı kararı verilen, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ise TSK'dan ihraç edilen Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu'nun, NATO'nun resmi internet sitesine göre 26 Temmuz'da ABD'de Norfolk NATO üssünde toplantısına katıldığı ortaya çıktı. Uğurlu için ABD'den bilgi isteyen Türkiye, "22 Temmuz’da rütbelerini ve kimliğini bu ülkede görevli olduğu üsse bıraktı, bundan sonra kimse kendisinden haber alamadı” yanıtını almıştı. Uğurlu bu Çarşamba ABD'den sığınma talep etmişti.

12 Temmuz'da, darbeden 3 gün önce gözaltı kararı

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato, İzmir’deki askeri casusluk soruşturmasındaki usûlsüzlüklere ilişkin inceleme ve belgeler doğrultusunda Fethullah Gülen örgütünün Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki yapılanmasına yönelik soruşturma başlatmıştı. Aralarında Fethullah Gülen ve Gülen örgütünün üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı 24 kişi hakkında gözaltı kararı veren Bato, 2’si amiral 6 muvazzaf askerin de savcılığa getirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı'na talimat göndermişti. Bu çerçevede hakkında yakalama kararı çıkarılanlardan biri olan Amiral Uğurlu’nun ifadesi, ABD'de olduğu için alınamamıştı.

26 Temmuz'da NATO toplantısına katıldı

NATO'nun resmi internet sitesinde 28 Temmuz'da yayınlanan duyuruya göre, 26 Temmuz'da NATO Endüstriyel Danışma Grubu'nun çalışma toplantısına Amiral Uğurlu da katılmıştı. 

ABD Donanması'nın iletişim biriminden Abraham Essenmacher'ın yazdığı haberde, 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen çalışma grubu toplantılarına yedi ülkeden 12 görevlinin katıldığı ifade edildi.

Uğurlu'nun yer aldığı fotoğrafı da Essenmacher'ın çektiği, toplantının da Virginia eyaletinin Norfolk kentindeki NATO üssünde yapıldığı belirtildi.


 

27 Temmuz'da ihraç edildi

Uğurlu, 27 Temmuz'daki OHAL kararnamesi ile TSK'dan ihraç edildi. Amiral'in 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı iddiası bu ihraca sebep oldu. Uğurlu hakkında bu karar alındığında da ABD’nin Virginia eyaletindeki NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı’nda Türkiye adına görevliydi.

9 Ağustos'ta açıklama

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nden bir yetkili, 9 Ağustos'ta Reuters’a yaptığı açıklamada, Uğurlu hakkında ABD makamlarının bilgilendirildiğini ve nerede olduğunun sorulduğunu açıkladı. ABD'li yetkililer, "22 Temmuz’da rütbelerini ve kimliğini üsse bıraktı, bundan sonra kimse kendisinden haber alamadı” demişti. AA'nın haberinde de, "Norfolk'taki NATO üssünde görev yapan firari Uğurlu'nun 22 Temmuz'da görev yerinden ayrıldığı, bir daha kendisinden haber alınamadığı öğrenildi" denilmişti.

10 Temmuz'da sığınma talebi

Anadolu Ajansı’nın haberine göre ABD’nin Virginia eyaletindeki NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı’nda görevli Uğurlu, darbe girişiminin ardından Türkiye’ye dönmeyerek Amerikan makamlarından sığınma istedi

"ABD'ye sorduk ama..."

NTV'ye konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na bu sığınma talebi sorulduğunda, "ABD’lilere sorduk ama henüz cevap alamadık. Cevap bekliyoruz. Ama asıl beklentimiz tabii Gülen’i iade etmeleri. ABD Adalet Bakanlığı'ndan bir heyet geliyor. Daha sonra üst düzey ziyaret bekliyoruz. Daha sonra Adalet Bakanı ile birlikte ABD'ye giderek tekrar bu talebi yenileyeceğiz" dedi.

Toplantıyla ilgili yorum yapmadı

Amerikan NPR radyosunun haberine göre Norfolk’taki NATO Eğitim Komutası Sözcüsü Jay Paxton, Uğurlu’nun toplantıya katılmasıyla ilgili yorum yapmazken, firari komutanın durumuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu’nun yerine 5 Ağustos itibarıyla Tümamiral Önder Çelebi atanmıştır. Çelebi, 16 Ağustos’ta göreve başlayacaktır" denildi.

Paxton, Türkiye’nin görev değişikliğini NATO askeri yetkililerine bildirdiğini belirtirken, "Bu değişikliğin NATO öncülüğündeki operasyonlar ve misyonlara bir etkisi olmayacaktır. Daha ayrıntılı bilgiyi Türk yetkililerden alabilirsiniz" fadelerini kullandı.

Kaynak: Hürriyet, Reuters, AA, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.