Kasım Süleymani, Musul Operasyonunda 'Başlıca Rol' Oynayacak

Kasım Süleymani, Musul Operasyonunda 'Başlıca Rol' Oynayacak

ABD'nin Musul'u IŞİD'den geri alabilmek için organize ettiği operasyona, İran'ın "Kudüs Güçleri" komutanı Süleymani'nin de katılacağı ileri sürüldü.

Haşd el Şaabi sözcüsü 6 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, İran Devrim Muhafızlarının Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin  IŞİD'e karşı başlatılacak olan Musul operasyonunda başlıca rol oynayacağını duyurdu. Sözcü ayrıca, Irak'taki İranlı askeri danışmanların varlığını savundu. 

Devrim Muhafızları bağlantılı Fars Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; sözcü, Kasım Süleymanı'yi "en önemli askeri danışmanlardan biri" olarak niteledi. Sözcü, İranlı askeri danışmanların Bağdat hükümetinin talebi ile Irak'ta bulunduğunu ve önemli danışmanlık hizmeti sağladıklarını sözlerine ekledi.

Süleymani'nin önceki hafta Irak'a gelerek, Musul operasyonu hazırlıklarına katıldığı ifade ediliyor. Adı paylaşılmayan bir Irak milletvekilinin Şark el Evsat gazetesinde yer alan iddiasına göre; Süleymani 3 Ağustos'ta pasaportu olmadan Irak'a ulaştı ve Musul, Kerkük gibi şehirleri ziyaret etti.

Süleymani'nin Irak'taki varlığı bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı. Ancak İran medyası, Süleymani'nin öldürülen Afgan bir milis liderinin İran'daki ailesini ziyaretinden bilgiler paylaşmıştı.

Şark el Evsat'ın haberinde, Haşd el Şaabi'nin üst düzey liderlerinden Nizam Assadi'nin Tahran'ın askeri yardımları ile alakalı ifadelerine yer verildi. Assadi, iki hükümetin anlaşması ile Haşd el Şaabi'ye ulaşan silah, danışman ve eğitmen desteğini doğruladı.

Süleymani, İran Devrim Muhafızlarının Irak ve Suriye'deki operasyonlarını yönlendiren isim olarak biliniyor. Devrim Muhafızları, önceki hafta Halep'e yönelik muhasaranın muhalifler tarafından kırılmasının ardından, rejim lideri Beşar Esed'e bağlı kuvvetleri desteklemek için Iraklı ve Lübnanlı güçleri bölgeye yönlendirmişti.

Haşd el Şaabi nedir? 

Haşd el Şaabi milisleri, 2013 yılında IŞİD'in yükselişi ve Irak ulusal ordusunun çökmesinin ardından doğrudan Iran desteği ve işbirliği ile oluşturulan Şii milis bir yapıdır. Sünni sivillere karşı uyguladığı işkenceler ile gündeme gelen grup, ABD'nin Musul'da IŞİD'e karşı organize ettiği operasyonda başı çekiyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.