Pentagon: Operasyonlar Verilen Sözlerle Uygun Yürütülecek

Pentagon: Operasyonlar Verilen Sözlerle Uygun Yürütülecek

Türkiye bölgenin PKK'nın Suriye kolu PYD yönetiminde kalmamasını istiyor.

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, Suriye'nin kuzeyindeki Menbic kasabasının Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinden alınması ve sonrasında atılacak adımlara yönelik soruları yanıtladı. Menbic'deki operasyonların IŞİD'in yenilgiye uğratılmasının yanında kentin kontrolü ile yönetiminin de yerel halka bırakılması amacıyla yapıldığını açıkça belirttiklerini vurgulayan Galloway, IŞİD'in kentte kalan savaşçıları ile onlarla savaşan yerel güçler göz önünde bulundurulduğunda Menbic'de çok değişken bir durum bulunduğuna dikkati çekti. Galloway, şunları söyledi:

"Suriye Arap Koalisyonunun, Menbic'in IŞİD'den kurtarılmasına dönük uzun ve zorlu bir savaşın sonuna yaklaştığını düşünüyoruz. Güçlerin son konuşlandırılması Suriye Arap Koalisyonu ve Suriye Demokratik Güçleri'nin komutasında yapılıyor. Herhangi bir takvime dair spekülasyonda bulunmayacağız."

ABD'nin, Türkiye'nin IŞİD'e karşı savaştaki ortaklığından memnuniyet duyduğunu ifade eden Galloway, "Bu operasyonların iki ülke arasında verilen sözlerle uyumlu bir şekilde yürütüleceğini açıkça taahhüt ettik. Ankara'yla bu ve diğer konularla alakalı da sürekli iletişim halinde olmaya devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

Washington yönetimi, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin bazı yerel Arap unsurlarla Fırat nehrinin batısında operasyonlara katılması gerektiğinde ısrarcı olmuştu. Örgütün Suriye'de uygulamaya koymak istediği planlar konusunda Washington'u uzun süredir uyaran Ankara ise müttefiklik ilişkileri çerçevesinde Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atan adımlardan kaçınılması gerektiğini vurgulamıştı.

ABD yönetimi, Fırat'ın batısındaki Menbic'in IŞİD'den alınmasının ardından operasyonlara katılan PYD'nin ilçeyi terk edeceğine dair Türkiye'ye güvence vermişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün yaptığı açıklamada "ABD’nin ve hatta bizzat Obama’nın Menbic operasyonu bittikten sonra oradaki demokratik güçlerin içinde bulunan PYD’lilerin tekrar Fırat’ın doğusuna geçeceğine yönelik sözü var. Şimdi ABD'nin bu sözünü tutması gerekiyor" demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.