BM: Suriye'de Kimyevi Silah Kullanıldı

BM: Suriye'de Kimyevi Silah Kullanıldı

BM özel komisyonu raporuna göre Suriye savaşında rejim ve IŞİD en az üç kez kimyevi silah kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye savaşında tarafların defalarca kimyevi silah kullandıklarını açıkladı. Birleşmiş Milletler özel komisyonu, kimyevi kitle imha silahının en üç kez ve kimin tarafından kullanıldığının belgelendiğini duyurdu. New York'taki Birleşmiş Milletler merkezinden yapılan açıklamada, Suriye rejiminin iki, IŞİD'in ise bir kez kimyevi silaha başvurduğu belirtildi. 

Rapora göre Suriye hükümet kuvvetlerinin 21 Nisan 2014 ve 16 Mart 2015 tarihlerinde İdlib'in kuzeyindeki iki köye zehirli gaz saldırısı düzenlediği kanıtlandı. Klor gazının helikopterlerle köylere atıldığı tespit edildi.

IŞİD'in ise 21 Ağustos 2015'te Halep yakınlarındaki Mare'ye son derece zehirli hardal gazıyla saldırdığına raporda yer verildi.

BM özel komisyonu Suriye köylerine yapılan ve 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan klor gazı saldırıları nedeniyle kurulmuştu. 2013 yılında kimyevi silahları yasaklama anlaşmasını imzalayan Suriye rejimi, elindeki stokları imha etme taahhüdünde bulunmuştu.

2011 yılında patlak veren Suriye savaşında şimdiye kadar en az 280 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.