Muhalifler 'Devrimin Kalesi' Deraya'dan Çekiliyor

Muhalifler 'Devrimin Kalesi' Deraya'dan Çekiliyor

Suriye'de devrimin sembol kentlerinden biri olan ve Şam’ın kırsalındaki Deraya'daki muhalifler bölgeden çekiliyor.

Rejimle muhalifler arasında varılan anlaşmaya göre, silahlı muhalifler İdlib'e gidecek. Binlerce sivil ise istedikleri bölgelere gidebilecek. Tahliyenin ardından bölgeye rejim güçleri yerleşecek.

Kuşatılmasının ardından çok sayıda sivilin terk ettiği Deraya bölgesinde kalan yüzlerce muhalif ve binlerce sivil, rejim ile bölgeyi boşaltma konusunda anlaşmaya vardı.

Hem muhalif kaynakların hem de rejimin haber ajansı SANA’nın teyit ettiği anlaşmaya göre, siviller Şam’ın kırsalında bulunan başka bölgelere, silahlı muhalifler ise ülkenin kuzeyindeki muhaliflerin denetimindeki İdlib’e tahliye edilecek.

SANA, ‘700 silahlı kişi Deraya'dan silahlarıyla beraber İdlib kentine gidecek. Binlerce erkek ve kadın sivil, aileleriyle birlikte kabul merkezlerine alınacak’ ifadesine yer verdi.

4 yıldır bombalanıyor

Deraya, Suriye'de ayaklanmanın başladığı 2011 yılında protestoların yaşandığı ilk bölgelerden biriydi. Bu nedenle muhalifler tarafından da devrimin sembollerinden biri olarak görülüyordu.

Deraya, 2012'de muhaliflerin denetimine geçti, ardından da rejimin bu bölgedeki kuşatması başladı.

İlçe, kuşatıldığı 4 yıl boyunca maruz kaldığı ağır bombardıman nedeniyle harabeye dönmüş durumda. Bölgedeki iki önemli muhalif gruptan biri olan Liva Şuheda El İslam’ın komutanı Ebu Cemal, ‘Hem sivillerin hem muhaliflerin Deraya'dan tahliye edilmesi konusunda rejimle anlaştık. Tahliyeler Cuma günü başlayabilir ve 2 ya da 3 gün sürebilir’ dedi.

Ebu Cemal, ‘Müzakereler sonucunda, rejimden, sivillerin Şam’ın kırsalında ister muhaliflerin ister rejimin denetiminde olsun, istedikleri bölgeye gitme özgürlüğü sözünü aldık. Başka türlü tamamen teslim olmak zorunda kalacaktık. Herkes rejim tarafından savaş esiri olarak alınacaktı, sivilleri bilinmeyen bir kader bekliyordu’ ifadelerini kullandı.

Muhalif kaynaklara göre, tahliyeler Uluslararası Kızılhaç kuruluşunun denetiminde gerçekleşecek. Hafif silahlarıyla çıkacak muhalifler orta ve ağır silahlarını rejime teslim edecek.

AFP’ye konuşan askeri bir kaynak, muhaliflerin Deraya’dan ayrılmasının ardından rejim güçlerinin bölgeye gireceğini ifade etti. Böylelikle ‘devrimin simgelerinden’ biri rejimin denetimine geçmiş olacak.

Suriye’de 5 yıldan beri devam eden iç savaş boyunca rejim tarafından kuşatılan Humus’un Eski Şehir bölgesi ile Şam’ın kırsalındaki Zebadani bölgesinde de benzer tahliye anlaşmaları gerçekleşmişti.

'Son nefese kadar direndik'

Deraya’da altı kişilik ailesiyle beraber bir bodrumda yaşayan Hemmam Sukkeri duygularını Reuters’e şöyle ifade etti:

"Duygularımı anlatmak çok zor. 4 yıl boyunca son nefese kadar direndik. Bölge başımıza yıkıldı. Şu an biz geride bir ilçe değil bir enkaz yığını bırakıyoruz."

Savaştan önce 250 bin kişilik nüfusu olan Deraya’dan muhaliflere göre yaklaşık 5 bin kişi tahliye edilecek. Bunların bini silahlı muhalif.

Rejim, tahliye anlaşması için müzakerelerin başladığı Çarşamba gününden bu yana Deraya’da bir ateşkes uyguluyordu.

Geçtiğimiz hafta bölgeyi napalm bombası ve karadan karaya füzelerle vurmaya başlayan rejim, bölgenin tek hastanesini kullanılamaz hale getirmişti.

Rejim 2012’den bu yana Deraya’ya gıda ve ilaç malzemelerinin girişini engelliyordu.

Şam yönetimi, BM’nin Deraya’ya yardım ulaştırma taleplerinin büyük kısmını da reddetmişti. Kuşatılma süresi boyunca bölgeye sadece bir yardım konvoyu ulaştırılabildi.

Deraya, Esed’in köşküne sadece 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.