Obama'dan Erdoğan'a Uyarı: Sıkıntılı Bir Yola Girebilirsiniz

Obama'dan Erdoğan'a Uyarı: Sıkıntılı Bir Yola Girebilirsiniz

Türkiye’deki bazı eğilimlerden "rahatsız" olduğunu söyleyen Obama, "Kendilerine önerilerde bulunmayı sürdüreceğiz" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin kapanışında konuştuktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Obama sözlerine, "Türkiye bir NATO müttefiki, IŞİD'le mücadelemizde olağanüstü önemli bir ortak. Uzun ve stratejik ilişkilere sahip olduğumuz bir ülke" diye başladı.

Obama, "Gerçek olan bir şey var ve bunu doğrudan da söyledim: Türkiye’deki bazı eğilimlerden rahatsız olduğum bir sır değil. Ben basın özgürlüğüne, din özgürlüğüne, hukuk ve demokrasiye güçlü bir şekilde inanıyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın demokratik bir süreçle seçildiğini dile getiren Obama, "Basına yönelik sergilemekte oldukları yaklaşımın Türkiye'yi çok sıkıntılı bir yola sokabileceğini düşünüyorum ve kendilerine önerilerde bulunmayı sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, göreve demokrasi sözü vererek geldiğini hatırlattığını söyleyen Başkan Obama, Türkiye’nin derin İslâm inancı ve modernliği geçmişten bu yana artan bir açılımla birlikte yaşattığını belirterek, "Erdoğan böyle bir mirasın takipçisi olmalı, bilgiyi baskı altına alan ve demokratik tartışmaya son veren bir stratejinin değil" şeklinde konuştu.

Obama bunu söylemekle birlikte, Türkiye’nin çeşitli uluslararası ve bölgesel konularda kritik işbirlikleri sağladığını ve sağlamayı sürdüreceğini de belirtti. "Birçok dostumuz ve ortağımız gibi Türkiye’yle de birlikte çalışıyoruz" diyen Obama, "Türkiye’nin çabalarına müteşekkiriz ama görüş ayrılıklarımız da olacak. Görüş ayrılıkları olduğu zaman da bunları ifade edeceğiz. Ben de burada bunu yapmaya çalıştım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile Beyaz Saray'da bir araya gelmiş, 50 dakika süren görüşmede, bölgesel güvenlik ve IŞİD'le mücadele gibi konuların ele alındığı açıklanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.