Libya'nın doğusu askeri cuntaya mı evriliyor?

Libya'nın doğusu askeri cuntaya mı evriliyor?

Seçilmiş siyasilerin zorla görevden alındığı Doğu Libya'da askerler başa getiriliyor.

Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından ortaya çıkan siyasi ve askeri kargaşa tüm hızıyla sürüyor. Ülkede süren çatışmaların önemli taraflarından olan ve kimilerine göre askeri cunta yönetimini kurmaya çalışan Halife Hafter komutasındaki güçler, siyasi bölünmüşlük içerisindeki Libya'da güç kazanmaya devam ediyor.

Ülkenin doğusunda yoğun güce sahip Halife Hafter, halkın seçtiği siyasileri askerlerle değiştirmeyi sürdürüyor. Ülkedeki siyasi bölünmüşlüğün yansıması olarak git gide güçlenen ve adeta birer lider haline gelen seçilmiş belediye başkanları, askeri güçlerin liderleri tarafından bir bir görevden alınıyor.

Doğu bölgesi askeri güçler komutanı ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin Genelkurmay Başkanı Abdurrazik El Nazuri, Ağustos ayının başlarında Bingazi Belediyesi'nin görevlerini dondurdu ve yeni Belediye Başkanı olarak Albay Ahmed Araibi'yi atadı. Söz konusu atamalar bazılarına göre sadece bir yönetici değişikliği iken, bazılarına göre ise aynı zamanda bir olağanüstü hal ilanı mahiyetinde.

Aynı ayın sonlarında El Nazuri, Halife Hafter'in de doğduğu yer olan Ecdebiye Belediye Başkanı'nı görevden alarak yerine Hafter destekçisi Embarek El Minfi'yi yerleştirdi. Görevden alınan Salim Jordan, Petrol Tesisleri Muhafızları lideri İbrahim Jordan'ın kardeşiydi. Petrol Tesisleri Muhafızları Halife Hafter'in "Haysiyet Operasyonu"na karşı çıkmıştı. İbrahim Jordan'a bağlı silahlı birlikler ve operasyonu destekleyen silahlı kuvvetler arasında gerilim yaşanmıştı.

Bingazi ve Ecdebiye'nin ardından, El Kufra'nın seçilmiş Belediye Başkanı'nı görevden alındı ve yerine Albay Salih El Zarruk getirildi. Sonradan El Zarruk'un yerine Mebruk Gazvi atandı. Birkaç hafta sonra Abyar Belediyesi'nin yeni seçilmiş Başkanı Fetullah Gutrani de Tuğgeneral Salim Rafadi ile değiştirildi. Gutrani de geçtiğimiz Temmuz ayında BM destekli hükümete bağlılığını bildirdikten sonra El Nazuri tarafından görevden alınan Muhammed Rabeş yerine getirilmişti.

Libya'nın doğusundaki yönetiminin askerileştirilmesi Şahat Belediye Başkanı İdris Abdullah'ın yerine Salih Ubeydullah'ın gelmesiyle devam etti. En sonunda geçtiğimiz günlerde Tobruk Belediye Başkanı El Maci Nazik görevden alınmayı beklemeyerek istifa etti. Tobruk şehri bir süredir kanunsuzluk halindeydi. Yağma ve sokak olaylarının arttığı şehrin sakinleri, Belediye Başkanı'nı şehri idare edememekle suçluyordu. Şehrin ileri gelenleri, Abdurrazik El Nazuri'yi şehre yeni bir belediye başkanı atamaya çağırdı.

Ülkenin doğusunda gün geçtikçe askerileşen yönetimler "yeni bir Kaddafi devri mi geliyor" sorusunu akıllara getiriyor. Hafter öncülüğündeki askeri kuvvetlerin, İslamcı grupların, IŞİD'in ve Batı destekli grupların arasındaki güç ve hâkimiyet mücadelesi sürüyor. Libya'nın siyasi ve askeri güçler arasında bölünmüş hali bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.