"Başika tartışma konusu değil"

"Başika tartışma konusu değil"

Numan Kurtulmuş Başika ile ilgili açıklamasında, 'Bu konu herhangi bir tartışma konusu değildir" dedi.

İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Irak'la yeniden tırmanan Başika krizine değindi. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Başika meselesinde biliyorsunuz başından itibaren Kuzey Irak'taki yerel yönetimin, Barzani yönetiminin de Türk birliklerinden özellikle yerel güçlerin Musul'u kurtarmak için eğitilmesi konusunda destek istediği, yardım istediği de açıktır. Bu konu herhangi bir tartışma konusu değildir. Türkiye, Başika'nın tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecektir" dedi.

"Irak, Iraklılarındır" diyen Numan Kurtulmuş, "Suriye de Suriyelilerindir. Ama hiçbir terör örgütünün, oradaki etnik yapıyı değiştirmek, oradaki demokratik yapıyı değiştirmek gibi eylemin içerisinde olmasına ne Türkiye olarak bizim müsaade etmemiz mümkündür, ne de Irak'ın ya da başka bir ülkenin buna müsaade etmesi lâzım" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Irak'la iş birliğine hazır olduğunun altını da çizen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye, Irak Merkezi Hükümeti ile terör örgütlerinin Irak'tan temizlenmesi için her türlü iş birliği yapmaya hazırdır. Türkiye, bu anlamda Musul'un da DAEŞ'in ve diğer terör örgütlerinin tehdidi altında bulunmasına karşı olduğunu başından beri ifade etmektedir."

Bildiri krizi

Irak Parlamentosu, Türk askerinin ülkedeki varlığını sonlandırmasını istediği bir bildiri yayınlamıştı. Bildiriye gerekçe olarak Ankara'nın Başika Kampı'yla ilgili son dönemdeki açıklamaları ve Irak'a yönelik tezkere kararının 1 Ekim'de TBMM'de uzatılması gösterilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.