Muhalifler arasındaki gerginlik, 'Aşura Operasyonu' ile aşılacak

Muhalifler arasındaki gerginlik, 'Aşura Operasyonu' ile aşılacak

Muhalifler arasında silahlı çatışmaya dönen gerginliği sona erdirmek için inisiyatif alan Şam'ın Fethi Cephesi, rejime karşı yeni bir operasyon başlattı.

Suriye’de Esed rejimine karşı savaşan muhalif birlikler, önemli liman illerinden biri Lazkiye’de “Aşura Operasyonu” adını taşıyan yeni bir operasyon başlattı. Cebeli Akrad (Kürt Dağı)’nda rejim kontrolünde olan noktaları özgürleştirmeyi amaçlayan operasyona Şam’ın Fethi Cephesi, Ahraru’ş Şam, Feylaku’ş Şam, Ensarud Din Cephesi, Türkistan İslam Partisi, Birinci Sahil Fırka gibi önemli gruplar katılırken ÖSO çatısı altında faaliyet gösteren bazı grupların da operasyona katkı sağladığı kaydedildi.

'Birliktelik için' savaş verilecek

Şam'ın Fethi Cephesi liderliğinde başlatılan ve çok sayıda muhalif grubun da iştirak ettiği Aşura Operasyonu farklı bir anlam daha taşıyor. Suriyeli muhalifler arasında geçen hafta içinde başgösteren sorunlar silahlı çatışmaya dönmüştü. Çatışmaların bir tarafı olan Cund'ul Aksa grubu, Şam'ın Fethi Cephesi'ne bağlılığını açıkladı. Buna karşın bir süre daha çatışmalar devam etse de, dün itibariyle Ahrar'uş Şam ve Cund'ul Aksa arasında Şam'ın Fethi Cephesi garantörlüğünde barış sağlandı. Gerilimin son bulması ve  rejime karşı savaşa odaklanılmasını isteyen Şam'ın Fethi Cephesi'nin, Lazkiye'de yeni birvoperasyon başlattığı ayrıca Halep'te de hazırlıklarının devam ettiği öğrenildi. 

Operasyonun ilanından kısa bir süre sonra ağır silahlarla rejim pozisyonları vurularak stratejik bazı noktalarda muhalifler ilerleme kaydetti. Birkaç saat içerisinde Kürt Dağı’nda yer alan Reşa, Nehşeba, Melik, Burkan, Debabat tepeleri muhaliflerin kontrolüne girerken birçok rejim milisinin muhalifler tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi. Ayrıca bazı rejim askerlerin muhaliflerce esir alındığı gelen bilgiler arasında.

Şam'ın Fethi Cephesi, "Aşura Operasyonu" kapsamında ele geçirilen yerleri (mavi) gösteren bir harita yayınladı:


Muhalifler tarafından kontrol altına alınan bölgeler, rejim kontrolündeki Aku, Büşrefe ve Buz El Habre köylerine kapı olması nedeniyle stratejik öneme sahip. Bölgede yer alan Gazele tepesi muhaliflerin kontrolüne girdiği takdirde bu durum söz konusu köylerden rejimin çekilmesini beraberinde getirecek.

Lazkiye kırsalında yer alan Kürt Dağı’nın çeşitli bölgelerinde muhalifler ile rejim milisleri arasında çatışmalar bütün şiddetiyle devam ediyor. Rejim ve Rus savaş uçaklarının muhalif bölgeleri yoğun bir şekilde bombaladığı bildirilirken muhalifler savunma pozisyonuna geçmiş durumda.

Stratejik öneme sahip Kinnisiba bölgesi ve Gazele tepesini korumak için karşı taarruza geçen rejimin, Lazkiye şehrinde tam seferberlik ilan ettiği belirtiliyor.

Şam'ın Fethi Cephesi'nin Aşura Operasyonu'ndan paylaştığı görüntüler:

 

 

 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.