'Cenaze saldırısı' sonrası İngiliz Bakan'dan Suudi Arabistan'a ziyaret

'Cenaze saldırısı' sonrası İngiliz Bakan'dan Suudi Arabistan'a ziyaret

Suudi Arabistan, ABD'nin 'koalisyon rolünü gözden geçirme' kararından sonra hava saldırılarını araştıracağını söyledi.

İngiltere, Suudi Arabistan'ın Yemen'de bir cenaze merasimini hedef alan saldırısından sonra olayla ilgili soruşturma talebinde bulundu.

İngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Bakanı Tobias Ellwood, Çarşamba günü Suudi Arabistan'ı ziyaret etti ve Suudi ve Yemenli yetkililerle biraraya geldi. Görüşmelerde Yemen'in sürgündeki cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi de yer aldı. Buluşmanın konusu ise geçen hafta Sanaa şehrinde gerçekleşen, 140 kişinin ölümü ve 500'den fazla kişinin de yaralanması ile sonuçlanan hava saldırısıydı.

Ölenler arasında belediye başkanı, savunma ve içişleri bakanı var

Ölen kişiler arasında Sanaa belediye başkanı Abdulkadir el Hilal, Husi Savunma Bakanı General Hüseyin Hiran, Husi İçişleri Bakanı General Ömer el Yafiy ve 30 diğer askeri yetkilinin de dahil olduğu çok sayıda üst düzey kişi de bulunuyordu.

İngiliz bakan, Yemen krizi için siyasi bir çözüm umuyor.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü konu ile alakalı şu ifadeleri kullandı:

"Bakan Ellwood, taraflara düşmanlığı bir kenara bırakma ve müzakere masasına oturma çağrısında bulunacak. Bakan, Cumartesi günü Sanaa'da cenaze merasimine gerçekleştirilen hava saldırısı ile alakalı kaygılarını paylaşacak. JIAT (olay değerlendirme ekibi) zaten olayla alakalı bulguların ortaya konması konunda kararlıdır ve onlar acil olarak bunu sonuca erdirmek için baskıda bulunacaklar."

ABD: Koalisyondaki rolümüzü gözden geçiririz

Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonu, ABD'nin koalisyona olan desteğini gözden geçireceğini açıklaması üzerine olayın araştırılacağını duyurdu. 

Husi isyancılar, gerçekleşen saldırı ile alakalı Arap koalisyonu suçladı.

Yemen'de Arap koalisyonu ve Husi güçler arasında yaşanan çatışma ve hava saldırılarında 4 binden fazla sivil hayatını kaybetti. 

Cenaze merasimine yönelik saldırı ABD'li ve Suudi yetkililer tarafından birlikte araştırılacak.

Yemen, ABD'nin drone saldırıları sonucu yaşanan sivil kayıplarla gündeme geliyordu. Bölgede Suudi Arabistan'ın hedef gözetmeyen hava saldırılarına karşılık, Husi güçlerin yerleşim yerlerini dönük saldırında çok sayıda sivil hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.