BM destekli hükümete darbe girişimi

BM destekli hükümete darbe girişimi

Libya'da Birleşmiş Milletler destekli uzlaşı hükümetine Trablus'ta darbe girişiminde bulunuldu

Libya'nın BM destekli uzlaşı hükümeti Trablus'taki merkezinde, muhalif bir grubun kilit noktalarını ele geçirmesi ve eski yönetimi yeniden ilan etmesiyle büyük bir darbe aldı. Şehirde darbe girişimi sonrası kontrolü ele geçirmek için iki taraf arasında çatışmalar sürüyor. Darbe girişimde bulunan güçler Rixos Oteli'ni, televizyon binasını ve bazı devlet binalarını elinde tutarken, Ulusal Uzlaşı Hükümeti kuvvetlerinin ve liderleri Fayiz el-Sarac'ın pozisyonu bilinmiyor.

Nisan ayında BM desteğiyle kurulan Ulusal Uzlaşı Hükümeti, Trablus ve Sirenayka'daki rakip yönetimlerin yerini almıştı.

Fakat Cuma günü Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti'nin lideri Halife Gveyl, Ulusal Uzlaşı Hükümeti merkezlerini ele geçirdikten sonra yeniden kendi grubunun yönetimini ilan etti.

Nisan ayında Trablus'un önemli noktalarını kontrol altına almaya başlayan Gveyl hiçbir zaman BM destekli hükümetin meşruiyetini kabul etmemiş ve Avrupa Birliği'nin yaptırımlarına hedef olmuştu.

Cuma gecesi yayınlanan bir açıklamada , Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin tüm mensuplarının azledildiği belirtildi. BM destekli hükümet ise yaptığı karşı açıklamada "başkenti istikrarsızlaştırmak ve paralel yönetim kurmak isteyen politikacıların tutuklanacağı" tehdidinde bulunuldu. Ulusal Uzlaşı Hükümeti, BM tarafından geçtiğimiz Aralık ayında sağlanan siyasi anlaşmayı sabote etme girişimini ve devlet şurası binasının silahlı gruplarca ele geçirilmesini kınadı.

Trablusgarp bölgesi Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin kalesi konumundaydı. Kaddafi'nin devrilmesinden sonra ülkede Sirenayka hükümeti ve İslamcı ağırlıklı Trablus hükümeti kurulmuştu. Güç mücadelesi, Tobruk hükümeti ve Halife Hafter'in ülkenin doğusundaki bölgeleri ele geçirmesi ve Trablus hükümetleriyle İslamcı gruplara savaş açmasıyla silahlı çatışmaya dönmüştü.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.