Haşd-i Şaabi: Telafer operasyonunda yer alacağız

Haşd-i Şaabi: Telafer operasyonunda yer alacağız

Musul operasyonunda yer alan Şii milis grubu Haşdi Şabi'nin yönleneceği iki bölgeden biri ise yaklaşık 100 bin Türkmen'in yaşadığı Telafer.

Şii milislerden oluşan Haşdi Şâbi (Halk Toplulukları) güçleri, Musul’un 55 kilometre batısındaki Telafer’e doğru ilerlemeyi planlayan Irak ordusuna destek verebileceklerini internet sitesinde yaptıkları yazılı açıklamayla duyurdu:  

"Haşdi Şâbi, güvenlik güçlerini Batı cephesinde iki hattan destekleyecek. İlki Telafer olacak, ikinci ise Musul’un merkezine giden güçleri…”

Bu açıklamanın ardından Telafer’e girmeyi planlayan Haşdi Şâbi güçlerinin komutanlığını yapan Kasım Muhammed Şerif, Al Jazeera’ye konuştu.

Şerif, çoğunluğu kendi aşiretinden olan yaklaşık 300 kişilik bir gücün komutanı olduğunu söyledi:

“Irak ordusuyla birlikte hareket edeceğiz. Emrimde yaklaşık 300 kişilik bir güç var, Irak ordusunun ardından bu güçlerle Telafer’e gireceğiz. Kuzeyde zaten Peşmerge birlikleri de var. Bu bölgelere gitmek istemeyen sivillerin kaçışı için ilçenin güneyi açık olacak. İlçede kalanlar sivillerin güvenliğini de biz sağlayacağız.”

Şerif’in sözünü ettiği Telafer’in güneyindeki bölge de IŞİD kontrolünde.

Telafer'de katliam korkusu

İnsan hakları grupları da Haşdi Şâbi’nin operasyona dahil olmasının mezhepsel şiddete yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Salı günü rapor yayımlayan Uluslararası Af Örgütü, Şii milislerin IŞİD kontrolündeki bölgelerden kaçan sivillere yönelik savaş suçlarına varan ciddi insan hakları ihlâllerinde bulunduğunu belirtmişti.

Bağdat yönetimi ve Haşdi Şâbi ise bazı ihlâller olsa da bunların yaygın ve sistematik olmadığını iddia ediyor.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.