Filipinler Devlet Başkanı: ABD'ye 'bye bye' demenin zamanı geldi

Filipinler Devlet Başkanı: ABD'ye 'bye bye' demenin zamanı geldi

Filipinler devlet başkanı Rodrigo Duterte, Amerika ve Obama’yla ilgili bel altı küfürlere varan çıkışlarıyla gündemden inmiyor.

4 gün sürecek Çin ziyareti için Beijing'e giden Filipinler devlet başkanı Rodrigo Duterte, cüretkar çıkışıyla Washington'la araya set çekip yeni limanlara yanaşmakta olduğunu bir kez daha doğruladı.

Beijing'deki Filipinlilere seslenen Duterte, uzunca bir zamandır ittifak içinde oldukları Amerika'dan fayda görmediklerini vurguladı.

Ateşli başkan Amerika'ya ithafen, “Ülkemde kalmanız hep sizin yararınıza oldu. Şimdi güle güle deme zamanı dostum.”cümlelerini kullandı.

Geçtiğimiz Eylül ayında Obama'ya ithafen yaptığı küfürlü yakıştırmayı tekar etmeden önce, “Bundan sonra bir daha Amerika'ya gitmem. Orada yalnız hakarete uğradığımla kalırım.” dedi.

ÇİN İLE ORTAKLIK SİNYALİ

Geçtiğimiz Haziran ayında başa geçen Duterte, Filipinler dış politikasının Batı emri altında hareket etmesinden bıktığını belirterek, “Çin'le mesafeli durmak bizim aldığımız bir karar değildi. Yeni rotayı ben belirleyeceğim.” ifadelerini kullandı.

Duterte, artık eski politikaların tarihe karıştığını, bölgede ABD yerine Çin ile yeni ortaklıklara gidileceğini söyledi.

İKİNCİ "O... ÇOCUĞU ÇIKIŞI"

Duterte ayrıca ABD Başkanı Barack Obama'dan bahsederken daha önce de yaptığı gibi "o… çocuğu" dedi.

"O... ÇOCUĞU" POLEMİĞİ 

Obama'ya daha önce de "Esed salağı gibi çocuk mu öldürdüm. Bomba mı attım?" diyen Duterte, "o... çocuğu" ifadesini kullanmıştı. Obama da "Açıktır ki kendileri (Duterte) çok renkli bir kişiliğe sahip. Çalışma arkadaşlarıma, Fililipinler'deki mevkidaşlarıyla görüşerek, yapıcı ve verimli bir görüşme için doğru zaman olup olmadığını tespit etmelerini istedim" dedi. Ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Obama'nın Duterte ile planlanan 6 Eylül Salı günkü görüşmesi iptal edildi.

Duterte, uyuşturucuyla mücadelesini eleştiren AB'ye de "Bunu günahlarının kefareti olarak yapıyorlar. S.ktirin gidin" demişti.

Kaynak: Eylem 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.