IŞİD'ten sürpriz hamle: Kerkük şehir merkezinde çatışmalar var

IŞİD'ten sürpriz hamle: Kerkük şehir merkezinde çatışmalar var

Bu sabah saatlerinde sürpriz bir saldırı ile Kerkük şehrine giren IŞİD militanları bombalı ve silahlı saldırılar gerçekleştirdi. Çatışmalar sürüyor...

Musul operasyonu kapsamında Irak hükümetine bağlı güçler ve Peşmerge kuvvetlerinin saldırıları sürerken, bombalı yelekler giyen silahlı kişiler Peşmerge kontrolündeki Kerkük şehrinde yönetim binalarını hedef aldı ve İranlılar tarafından işletilen inşaat alanında 16 kişiyi öldürdü. Benzer saldırıların neredeyse hepsi, Irak'taki son kalesini askeri operasyonlara karşı savunan IŞİD tarafından gerçekleştirilmişti.

Kerkük şehrinden canlı yayın: 


Şehirde çatışmanın devam ettiği bildiriliyor. IŞİD'in propaganda kolu A’mak Haber Ajansı, Twitter'da kendi savaşçılarının saldırıları gerçekleştirdiğini belirtti. Sosyal medyada yayınlanan fotoğraflar, Kerkük'te yıkımı ve ölü askerleri gösterdi. Şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

 

Kerkük şehir merkezinde yaşanan çatışmalardan görüntüler:


 

Çatışmalar Dibis'te başladı

Şehir yöneticisinin ifadesine göre, bir saldırı üç IŞİD mensubunun, Kerkük'ün yaklaşık 40 kilometre kuzeybatısında yer aşan Dibis'te İranlı bir şirket tarafından inşa edilmekte olan bir enerji santraline sızmasıyla gerçekleşti. Dibis Belediye Başkanı Abdullah Nureddin El Salihi "üç intihar eylemcisinin enerji santraline saat 06.00 civarında düzenlediği saldırıda 12 Iraklı idareci ve mühendis ile İranlı 4 teknisyen hayatını kaybetti" şeklinde konuştu. Bir polis teğmeni ölü sayısını doğruladı. Enerji santralinde öldürülen İranlıların, Devrim Muhafızları mensubu olduğu da iddialar arasında.

Musul kırsalındaki Peşmerge güçleri çok sayıda bombalı aracın hedefi olmuştu:

Saatler önce, silahlı ve bombalı düzeneği bulunan yelekli bir grup IŞİD mensubu ise Bağdat'ın 240 kilometre kuzeyindeki etnik olarak bölünmüş bir yapı arzeden şehre saldırdı. Kürt bir istihbarat yetkilisi 4 canlı bomba eylemcisinin saat 03.00 sularında ana polis merkezine saldırdığını söyledi. İstihbarat yetkilisine göre "bir saldırgan vurularak etkisiz hale getirildi, üçü ise kendilerini patlatmayı başardı."

En az 50 IŞİD savaşçısı şehre sızdı

Şehrin güneyindeki birkaç diğer bölge de IŞİD mensuplarının saldırısına tanık oldu. Bölgede güvenlik güçleri ile IŞİD mensupları arasında çatışmalar sürüyor. Şehre en az 50 IŞİD mensubu sızdığı ifade ediliyor.

 

Kerkük, IŞİD'in ilerleyişi karşısında Irak ordusunun çekilmesi sonucu 2014 yılında Peşmerge kontrolüne geçmişti. Musul'a yönelik operasyonun "IŞİD'e bir son vereceği" söylemleri dillendirilirken, Irak hükümeti ve Peşmerge güçlerinin yeterliliği ciddi anlamda eleştiri konusu olmaya devam ediyor.

Şehir merkezindeki IŞİD savaşçıları:

 


Böylesi güvenlik açıklarının neden olduğu geniş çaplı saldırıların, IŞİD Musul'dan çıkarılsa dahi devam edebileceğini tahmin etmek güç değil.

NRT televizyonunda konuşan Peşmerge savaşçıları, "Komutanlarımız şehirden kaçtılar ancak biz burada kalıp şehri savunacağız" diyorlar:

  • 21.10.2016 / 11:20 IŞİD savaşçılarının cami hoparlöründen halkı ayaklanmaya çağırdığı görüntüler ortaya çıktı

  • 21.10.2016 / 11:30: Kerkük'te cuma namazlarının iptal edildiği duyuruldu.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.