"Suudi Arabistan ihlallerini örtbas etmeye çalışabilir"

"Suudi Arabistan ihlallerini örtbas etmeye çalışabilir"

Suudi Arabistan'ın cuma günü yapılacak olan BM insan hakları komisyonuna dördüncü kez seçilme konusu tepki aldı.

Üç gün sonra yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Suudi Arabistan'ın üye olarak seçilme ihtimali insan hakları aktivistlerinin tepkisini aldı.

Dünya Bülteni'nin haberine göre; insan hakları konusunda en etkili uluslararası kuruluş olan HRW, (Human Rights Watch) Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne çağrıda bulunarak Rusya ve Suudi Arabistan’ın konseyden çıkarılmasını talep etti.

HRW Direktörü Louis Charbonneau konu hakkında şöyle konuştu: “Söz konusu ülkeler konseye üye olduğu sürece, kendi sorumluluklarında olan insan hakları ihlallerini gizlemek için fırsat da bulacaklardır.”

Bir diğer insan hakları örgütü olan Dünya Af Örgütü de (Amnesty International) daha evvel yaptığı bir açıklamada, Suudi Arabistan’ın konseyden çıkarılmasını talep etmişti.

BM Genel Kurulu 47 ülkenin katılımı ile 28 Ekim’de toplanacak ve seçim yapacak. Söz konusu seçimde BM İnsan Hakları Konseyi de yeni üyelerini belirleyecek.

8 Ekim tarihinde, Suudi Arabistan Krallığı’ndan bir savaş uçağı Yemen İçişleri Bakanı Celal El Ravişan’in babasının cenaze törenini hedef almış saldırıda 140 kişi hayatını kaybederken 600 kişi yaralanmıştı.

İNSANİ YARDIMA DA SİLAH SATIŞINA DA DEVAM

ABD Suudi Arabistan’a, ortalama olarak 2 milyar dolar değerinde silah satıyor. Taziye evine yapılan saldırının hemen ardından İngiltere, acil ateşkes ve Yemen’e insani yardım için bir karar taslağını dolaşıma soktu. Ancak silah ambargosu öneriler arasında yoktu. İngiliz silah üreticisi firma BAE Systems, Suudi hükümetiyle yeni bir anlaşma için görüşmelerini sürdürüyor. 2010’dan beri İngiliz hükümeti 6,7 milyar dolarlık silah satışını onayladı.

BM'DEN SUUDİ ARABİSTAN'IN SALDIRILARININ ARAŞTIRILMASINA RET

BM, Suudi Arabistan’ın Yemen’de işlediği cinayetlerinin araştırılmasına karşı çıktı.

BM İnsan Hakları Konseyi, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki insan hakları ihlalleri ve cinayetleriyle ilgili bağımsız bir araştırma başlatılmasını reddederek, bunun yerine bütün çatışma taraflarınca sivillerin katliamı ve hastanelere yönelik saldırılar ve ihlaller konusunda ulusal bir araştırma komitesinin kurulmasını istedi.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin bu kararı, insan hakları aktivistlerini hayal kırıklığına uğrattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.