Enerji yatırımcılarının rotası Afrika'ya yöneldi

Enerji yatırımcılarının rotası Afrika'ya yöneldi

Kıtaya ilgi duyan Türk yatırımcılar ve Afrikalı önderler, DEİK tarafından düzenlenecek 'Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda bir araya gelecek.

Enerji yatırımcılarının rotası Afrika kıtasına yönelirken, kıtaya ilgi duyan Türk yatırımcılar ve Afrikalı önderler, DEİK tarafından düzenlenecek 'Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda bir araya gelecek.

 

Küresel rekabetin artmasıyla uluslararası enerji şirketlerinin yeni piyasa arayışlarını hızlandırması, enerji yatırımcılarının rotasını Afrika kıtasına yöneltiyor. Kıtaya ilgi duyan Türk yatırımcılar ve Afrikalı önderler, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından 2-3 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek 'Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda bir araya gelecek.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, bölgedeki yatırım imkanları, kıtada bulunan rezervler ve iş yapma fırsatlarının ele alınacağı 'Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'na Afrika ülkelerinden bakanlar, özel kuruluşların yöneticileri, firma temsilcileri, Afrika Birliği ve Afrika Kalkınma Bankası üst düzey yetkilileri ve Afrika Bölgesel Ekonomik Topluluklarının Genel Sekreterleri katılacak.

Ekonomi Bakanlığı, Afrika Birliği Komisyonu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ortaklaşa 2-3 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek forum, Türkiye ve Afrika ülkeleri iş çevreleri arasında uzun süreli işbirliğinin tesis edilmesini amaçlıyor.

"Türk iş adamları için kongre çok önemli"

DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, Afrika kıtasında 1 trilyon dolarlık iş hacminin bulunduğunu ifade ederek, "Türkiye'de enerji sektöründe yatırımlarımızla çok tecrübelendik. Bugün Afrika'da birçok ülkede elektrik sıkıntısı var. Bu ülkeler, elektrik sektörlerine yatırım yapılması için yurtdışına çağrıda bulunuyor." dedi.

Türkiye ile Afrika'nın halihazırda yaklaşık 20 milyar dolarlık iş hacminin bulunduğunu aktaran Taşkın, Türkiye'nin hedefinin 2020'de bu rakamı 50 milyar dolara çıkarmak olduğunu dile getirdi.

Taşkın, bu organizasyonun Türkiye için önemine dikkati çekerek, "Küresel anlamda iş dünyasının hedefi sürekli gelişmek, gelişirken de ülkesinde yatırım sağlayarak üretimi artırıp işsizliği çözmek. Bütün bunların olabilmesi için de tanıtım gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Afrika'daki büyükelçilerin bu forum için yoğun bir mesai harcadıklarını vurgulayan Taşkın, şunları kaydetti:

"Türk iş adamları için kongre çok önemli. Program, iki günlük olsa da Afrika'dan gelen konuklar 1 hafta kalacak. Hükümetimizin organize ettiği bu büyük organizasyonda yapabileceklerimiz çok fazla. Sanayi odası başkanları ve işletmeler arası görüşmeler (B2B) yapabilecek firmalar geliyor. Ayrıca ülkemizin imajı açısından da çok iyi. Foruma gelecek olan başbakan ve bakanların ülkemizi ziyaretinde ekonomide her şeyin yolunda olduğunu, hayatın normal akışında gittiğini görecekler ve ülkelerinde de anlatacaklar. İyi bir zamanlama. Forum, yıl biterken Türkiye ekonomisine potansiyel katacaktır." diye konuştu.

Türk iş adamlarının genelde Kuzey Afrika ülkelerinde faaliyetlerinin bulunduğunu belirten Taşkın, son dönemde Sahraaltı Afrika bölgesinin yatırımcılar için tercih edilir bir bölge haline geldiğini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.