"BM barış gücü askerleri, sivilleri koruyamadı"

"BM barış gücü askerleri, sivilleri koruyamadı"

Hazırlanan raporda Güney Sudan'da BM Barış gücünün sivillere yönelik saldırılarda önlem alamadığı belirtildi.

Güney Sudan'da temmuz ayında yaşanan şiddet olaylarına ilişkin hazırlanan rapor, BM barış gücü askerlerinin sivillere yönelik saldırılarda etkili koruma önlemi alamadığını ortaya koydu.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, emekli Tümgeneral Patrick Cammaert tarafından Güney Sudan'da temmuz ayında yaşanan şiddet olaylarına ilişkin hazırlanan bağımsız inceleme raporunun Genel Sekreter Ban Ki-mun'a sunulduğu bildirildi.

Açıklamada, Güney Sudan askerlerinin Juba'da temmuz ayında aralarında yerlerinden edilmiş kişilerin de kaldığı BM yerleşkesi de olmak üzere bazı bölgelerde sivillere uyguladığı şiddet olaylarında en az 73 kişinin öldüğü, çok sayıda sivilin yaralandığı, bazılarının da tecavüze uğradığı vurgulandı.

BM'nin talebi üzerine hazırlanan raporda, saldırılar sırasında BM barış gücü askerlerinin etkili liderlik ve hazırlık eksikliği ile askerler arasındaki uyum sorunları nedeniyle sivillere yönelik saldırıların engellenemediği, sivillerin şiddet ve cinsel saldırılara maruz kaldığı ifade edildi.

BM Genel Sekreteri Ban'ın barış gücü birliğinin başarısızlığı nedeniyle büyük üzüntü duyduğu belirtilen açıklamada, Ban'ın raporda yer alan önerileri hayata geçireceği ve BM misyonunun daha etkili çalışması için gerekli önlemleri alacağı kaydedildi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.