Diyarbakır Valiliği'nden ikinci açıklama: Saldırının faili PKK

Diyarbakır Valiliği'nden ikinci açıklama: Saldırının faili PKK

Valilik bugün yaptığı açıklamada ise 3 ayrı telsiz konuşmasının PKK'yı işaret ettiğini ve aksi haberlerin PKK'yı korumayı amaçladığını söyledi.

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde Cuma saat 8:00 sıralarında İl Emniyet Müdürlüğü'ne ait Terörle Mücadele ve Çevik Kuvvet şube müdürlüklerinin olduğu ek binaya yakın, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne de yaklaşık 200 metre mesafede bombalı araçla saldırı gerçekleşti. Saldırıda 2 polis, 1 teknisyen ve 8 sivil hayatını kaybetti. 100'ün üzerinde kişi yaralandı. Bir saldırganın ölü ele geçirildiği açıklandı. Devlet yetkilileri, saldırıyı PKK'nın üstlendiğini açıkladı. Sonraki saatlerde ise IŞİD'e yakın haber ajansı Amaq'ta eylemin bu örgüt tarafından yapıldığı açıklandı.

Valilik: Açıkça PKK  yaptı

Diyarbakır Valiliği yeni bir açıklama yaparak "Uluslararası bir haber ajansının bir kaynağa dayandırarak yaptığı bir habere dayalı olarak, basında ve sosyal medyada olayın IŞİD terör örgütü tarafından üstlenildiğine dair haberler yer almıştır. Valiliğimizce yapılan açıklama, bölücü terör örgütü elemanlarının kendi aralarında yapmış oldukları telsiz konuşmalarına dayandırılmıştır." değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada şöyle denildi:

"Uluslararası bir haber ajansının bir kaynağa dayandırarak yaptığı bir habere dayalı olarak, basında ve sosyal medyada olayın IŞİD terör örgütü tarafından üstlenildiğine dair haberler yer almıştır. Valiliğimizce yapılan açıklama, bölücü terör örgütü elemanlarının kendi aralarında yapmış oldukları telsiz konuşmalarına dayandırılmıştır. Konuyla ilgili bölücü terör örgütü mensupları arasında yapılan üç ayrı telsiz konuşmasında, eylemin Kemal kod adlı bölücü terör örgütü mensubu tarafından 3 ton patlayıcı kullanılarak gerçekleştirildiği ve fedai türü tabir edilen eylem olduğu açıkça yer almaktadır. Bu bilgiler çerçevesinde söz konusu saldırının bölücü terör örgütü mensuplarınca yapıldığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır."

Söz konusu sosyal medyada ve bazı haber organlarında yer alan haberlerin, çoğunlukla sivil vatandaşların zarar gördüğü ve hayatını kaybettiği menfur saldırı olayıyla ilgili farklı algı oluşturmaya ve PKK'yı korumaya yönelik haberler olduğu savunulan açıklamada, "Valiliğimiz tarafından daha önce yapılan açıklamalarda da belirtildiği gibi vatandaşlarımızın resmi açıklamalar dışında açıklamalara ve algı yaratmaya yönelik haberlere itibar etmemesi önem arz etmektedir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, konuyla ilgili başlatılan soruşturmanın çok yönlü ve derinlemesine devam ettiği, gelişmeler oldukça bilgi verileceği kaydedildi.

IŞİD üstlendi iddiası

Konuyla ilgili ilk detaylı açıklama Cuma günü yine Diyarbakır Valiliği tarafından yapılmış ve şu ifadeler kullanılmıştı:

"04.11.2016 Cuma günü saat 07.53’te İlimiz Bağlar İlçesinde bulunan Aydın Arslan Bulvarı’nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına yakın bir noktada, sivil vatandaşlarımızın ve öğrencilerin oldukça yoğun olarak bulunduğu bir bölgede, bölücü terör örgütü mensuplarınca üstlenilen, bomba yüklü araçla bir patlama gerçekleştirildiği anlaşılmıştır."

Açıklamanın ardından da Başbakan Binali Yıldırım İstanbul'da şu açıklamayı yaptı:

"Sabah 08.00 civarında Diyarbakır'da bölücü terör yapacağını yaptı, alçak, iğrenç yüzünü tekrar gösterdi. Çevik Kuvvet'in konuşlandığı noktaya, vatandaşların da işine giden, okuluna giden, çocukların olduğu bölgede bir bomba yüklü araç patlatıldı... Bir terörist de ölü ele geçirilmiştir."

Yıldırım'ın ölü ele geçirildiğini açıkladığı saldırganın kimliği konusunda henüz bir açıklama yok.

Bu açıklamaların ardından Reuters ile radikal ve ırkçı grupları takip eden SITE Intelligence isimli kuruluş, IŞİD'e yakın Amaq haber ajansında, örgütün dün akşam saatlerinde saldırıyı üstlendiğini duyurdu.

IŞİD, şimdiye kadar Türkiye'de gerçekleştirdiği hiçbir eylemi üstlenmedi. Bu hafta IŞID'ın lideri Ebubekir Bağdadi'ye ait bir ses kaydı yayınlandı. Bağdadi bu kayıtta militanlarına Türkiye'ye saldırı emri veriyordu.  

Ziya Pir: Kıl payı kurtulduk

Gözaltına alınan ve Cuma öğlen serbest bırakılan HDP milletvekillerinden Ziya Pir, Cumartesi sabahı konuyla ilgili Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

"İŞİD saldırıyı o karakola hukuksuzca tutulan HDP'lilere yaptı. Çüngüş ilçe başkanı hayatını kaybetti. Figen Yüksekdağ ve Sırrı Süreyya Önder kıl payı kurtuldu.  Selahattin Demirtaş, Nursel Aydoğan, Gülser Yıldırım ve ben saldırıdan biraz önce çıkarılmıştık. Onlarca HDP ve DBPli ise 26 gündür orada gözaltında."

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AA, SITE Intelligence

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.