Hindistan ve Japonya, Çin'e karşı ittifak yaptı

Hindistan ve Japonya, Çin'e karşı ittifak yaptı

Tokyo, Çin’e karşı ortağı Delhi’ye nükleer ve askeri teknolojiyi satıyor.

Hindistan Başbakanı Narendran Modi’nin dün başlayan Japonya ziyareti sırasında ortak rakipleri olan Çin’e karşı beraber eylem planı yapıldı. Hindistan Japonya’dan nükleer ve savunma teknolojisi yanında yüksek hızlı tren inşaatı için Japon sermayesinden yararlanmak istiyor.

Bölge analistleri Japonya'nın, Çin'in artan ekonomik rekabeti ve denizlerde genişleyen gücü karşısında Hindistan'ı yanına çekmek istediğini vurguluyor. Asya medyasına göre, önümüzdeki 10 yıl içinde Japon-Hint askeri paktının ortaya çıkması ihtimali de yüksek olarak görülüyor.

Japon politikacılar, uzun zamandır ülkelerinin Çin ile bir varoluş mücadelesine girdiğini düşünüyor. Bununla beraber Çin, yavaş yavaş Japonya'nın Asya'daki etkinliğini azaltma yolunda ilerlerken, Senkaku (Diaoyu) Adalarının kendine ait olduğunu öne sürerek toprak iddialarında bulunmayı da sürdürüyor

İki ülke arasında işçi ve doğal kaynaklar açısından bilinen büyük fark, Japonya tarafından bölgesel ittifaklar kurularak kapatılmaya çalışılıyor. Bu açıdan bakıldığında, Hindistan, Tokyo stratejisi için mükemmel ortak olarak görünüyor.

Hindistan Çin'e karşı koyabilecek Asya'daki en önemli ülkelerden biri. İkinci olarak ise Hint ekonomisi Japon sanayi üretimi için iyi bir pazar konumunda.

Japan Times gazetesine göre, Hindistan da, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin bu stratejisine olumlu bakıyor ve özellikle Asya Pasifik Ticaret bölgesinin özgür ve açık kalmasını istiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.