"Hizbullah Iraklı Şii militanları eğitiyor"

"Hizbullah Iraklı Şii militanları eğitiyor"

Lübnan merkezli Hizbullah, Musul'da İran destekli Şii gruplara mensup militanlara eğitim veriyor.

Bu hafta, Lübnan Hizbullahı mensuplarının Musul civarlarında bulunduğunu gösteren bir video ortaya çıktı. Arap milliyetçisi haber sitesi El Arabi El Cedid tarafından yayınlanan kamera görüntüleri, aktarılana göre, Musul’un yaklaşık 30 mil güneybatısında yer alan ve binlerce savaşçı ile Şii milislerin bir araya geldiği El Zarka’da çekildi. Görüntülerde Iraklı Şii milislere havan eğitimi verirken görülen savaşçıların, rütbeleri sökülmüş de olsa, belirgin güney Lübnan aksanları, İran destekli misil grubuna mensubiyetlerini ortaya çıkarıyor.

Görüntülerin beraberinde yer alan habere göre, Iraklı isimsiz bir militan, Hizbullah savaşçılarının yerli Şii militanları teşvik etmek üzere bölgeye günler öncesinden geldiğini söyledi.

"Hizbullah'ın Irak'a ilk müdahalesi değil"

‘’[Hizbullah lideri] Seyyid Hasan Nasrallah onları bize destek çıksınlar diye gönderdi, çünkü Suriye ile Irak aynı safta yer alıyor’’ ifadesini kullandı.

Bu Hizbullah’ın Irak’a ilk müdahalesi değil. İran öncülüğünde IŞİD’e karşı yürütülen savaşın başlangıcından bu yana, Hizbullah savaşçıları ve akıl hocaları daima sahnedeydiler.

Hizbullah, Sünni direnişçilere karşı mücadelelerin yönetilmesine yardımcı olmak üzere iyi eğitilmiş uzman askerler gönderiyordu. 2014’ün sonlarında, Hizbullah komutanı İbrahim El Hac, Irak’ın kuzeyinde yer alan Telafer’de IŞİD’e karşı savaşırken öldürüldüğünde, Hizbullah’ın Irak’taki varlığı ortaya çıkmış oldu. Sonunda 2015 yılında bir konuşmasında Nasrallah da bizatihi Hizbullah savaşçılarını Irak’a gönderdiğini, o zamanlar sınırlı ve ‘’ilk zamanlarında’’ bir askeri varlıkları olduğunu söyleyerek itiraf etti. IŞİD’e karşı savaşlarında kendilerine katılması için gönüllü çağrısında bile bulundu.

"Kerkük'te Hizbullah mensubu 1000 militan..."

O zamandan beri, Hizbullah Irak’a müdahalelerini artırmış görünüyor. Nisan ayı sonlarında, Kürt askeri yetkili Hüseyin Yazadan, Şii örgütün İran’ın emriyle Musul’un yaklaşık 100 mil güneyinde bulunan Kerkük şehrine 1.000 savaşçı yerleştirdiğini ve yakınlarda bir şehir olan Tuzhurmatu’da yoğunlaştıklarını ileri sürdü. Hizbullah milisleri, İran’ın petrol zengini şehirler olan Kerkük ve Musul üzerinde hâkimiyetini sağlamlaştırma ve Suriye sınırına köprü kurma girişiminin bir parçası olarak, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı öncülüğünde, Haşd-i Şa’bi militanlarına destek sağlamak üzere bölgeye ayakbastılar. Yazadan, Hizbullah savaşçılarının kimliklerini gizlemek amacıyla Haşd-i Şa’bi üniformaları giydiklerini söyledi. O zamanlarda Hizbullah,Irak’a böyle büyük bir savaşçı birlik gönderdiğini inkâr etti, buna karşılık düzinelerce Haşd-i Şa’bi askeri uzman ve eğitmenlerini Yazadan’ın ikazından aylar önce göndermiş olduğunu iddia etti.

"Hizbullah, ABD işgali sırasında da Irak'taydı"

Hizbullah’ın Irak’taki varlığı IŞİD’in yükselişinden 10 yıl öncesine -ABD önderliğindeki Irak işgali zamanına- denk geliyor aslında. Hizbullah, suikastlar, bombalı eylemler ve adam kaçırma olaylarıyla iştigal ederek, Irak’ta kendi isyancı gücünü ortaya çıkardı.  Hizbullah aynı zamanda, İran’ın emriyle, ABD ve çok uluslu güçlere karşı savaşan -‘’Özel Gruplar’’ olarak bilinen- Iraklı Şii milislerin talim edilmesi ve desteklenmesi için Birim 3800’ü kurdu. Birliğin, suikast sonucu hayatını kaybeden ünlü komutan İmad Muğniye’yi, Mukteda Es Sadr liderliğindeki Şii milis Mehdi Ordusu’nun üyelerini eğitmek üzere 2006 yılı başlarında Irak’a gönderdiği bile söylentiler arasında.

Bununla beraber, Hizbullah’ın bu girişimlerinde rol oynayan kilit şahsiyet Ali Musa Dakduk oldu.

Dakduk, Şii örgüte 1983’te daha ilk zamanlarındayken katıldı ve hızlıca Birim 3800’ün öncesi olan Birim 2800’de özel harekât komutanlığına yükseldi. Dakduk, Mayıs 2006’da, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü ile Özel Grupların eğitim programını eşgüdümlemesi ve Irak’a düzenli ziyaret gerçekleştirmesi için İran’a gönderildi. Dakduk, Iraklı militanları el yapımı patlayıcı -özellikle Israil Savunma Kuvvetleri’nin güney Lübnan’ı 15 yıllık işgali süresince Hizbullah’ın İsrail’e karşı kullanıp başarılı olduğu zırh delici patlayıcı- kullanımı da dâhil olmak üzere, terör operasyonu yürütme hususunda eğitti. Ayrıca, havan, roket ve keskin nişancı tüfek kullanımını ve bunların yanında istihbarat ve adam kaçırma operasyonları yürütmeyi de öğretti.

Sonunda ABD güçleri, Mart 2007’de, Kerbela’daki Geçici Ortak Koordinasyon Merkezi’ne Ocak 2007 saldırısını düzenleyen Şii milis Asaib Ahl el-Hak’ın lideri ile birlikte Dakduk’u ele geçirdi. Söz konusu saldırıda 5 ABD askeri yakalanmış ve sonrasında infaz edilmişti.

Bugünlerde, Hizbullah’ın Irak’taki faaliyetleri, örgütün Irak üzerindeki çıkarlarını korumak için lider olarak görevde bulunan Muhammed Kavarizmi tarafından yönetiliyor. Örgüt, Kavarizmi vasıtası ile Iraklı Şii militan gruplara askeri eğitim, maddi, siyasi ve lojistik destek sağlamaya devam ediyor.

The Long War Journal için David Daoud tarafından hazırlanan bu haber Mepa News okurları için tercüme edildi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.