Obama 'giderayak da olsa' geleneğini bozmadı: İran'a yaptırımı veto edecek

Obama 'giderayak da olsa' geleneğini bozmadı: İran'a yaptırımı veto edecek

ABD Başkanı Obama, koltuğunu devretmeden önce önüne gelecek olan İran'a yaptırım içerek yasa tasarısını veto edeceğini açıkladı.

ABD Başkanlığını Donald Trump'a devretmeye hazırlanan Barack Obama, geçtiğimiz günlerde ABD'li uçak üreticileri Airbus ve Boeing firmalarının 200 civarındaki yolcu jetini İran'a satması konusunda engel teşkil eden kanunu veto edeceğini açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada İran ile geçtiğimiz yıl yapılan anlaşma konusunda tüm tarafların sadakatlerini göstermesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Uzmanlar ise satılması planlanan küçük jetlerin İran ordusu için yaşlanmış hava filosunun yenilenmesi maksadı ile kullanılma riski taşıdığına dikkat çekti. 

Barack Obama, İran'ın nükleer programını kısıtlaması ve buna karşılık yaptırımların hafifletilmesini içeren müzakerelere öncülük etmişti. Obama, müzakerelerin zarar görmemesi konusunda hassas davranmış ve İran'a yönelik yeni yaptırımları öngören yasa tasarılarını veto etmişti. 10 yılda ilk kez Tahran'ın nükleer programında ilerleme sağlamasının önüne geçildiğini savunan Obama, İranlı liderlere bir fırsat sunduğunu açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.