Afgan helikopteri düştü: Taliban ve IŞİD'ten iki ayrı üstlenme açıklaması

Afgan helikopteri düştü: Taliban ve IŞİD'ten iki ayrı üstlenme açıklaması

Gor vilayetinde düşen helikopterle ilgili iki farklı üstlenme açıklaması geldi. Kabil yönetiminin açıklaması ise "zorunlu iniş" oldu.

Taliban ve IŞİD yaptıkları iki ayrı açıklamada, Afganistan'ın Gor vilayetinde Kabil hükümetine ait bir helikopteri düşürdüklerini açıkladı. Kabil hükümet ise helikopterin teknik sorunlar nedeniyle acil iniş yaptığını ileri sürdü. 

Taliban resmi sitesi Voice of Jihad (Cihadın Sesi)'da yaptığı açıklamada, "ABD uşaklarına air bir helikopterin bombalama yaptığı sırada düşürüldüğünü" iddia etti. Açıklamada ayrıca helikopterin "Doçka" (ağır makineli tüfek) ile düşürüldüğü, mürettebatın tamamının öldürüldüğü veya ağır yara aldığı belirtildi. Taliban, Gor bölgesinde son bir ayda iki hükümet helikopterinin düşürüldüğünü açıkladı. 

IŞİD de üstlendi

Taliban'ın olayı üstlenmesinin yanı sıra IŞİD, resmi haber ajansı Amak aracılığıyla yaptığı açıklamada Gor vilayetinde bir ABD helikopterini düşürdüklerini duyurmuştu. Ancak ikinci açıklamada, düşürülen uçağın "Afgan güçlerine" ait olduğu belirtilerek, önceki bilgi tekzip edildi. 

Afgan yetkililer ise Gor vilayetinde bir helikopterin alev almasının ardından, yakınlardaki bir alana iniş yaptığını ileri sürdü. Khaama Press'te yer alan açıklamaya göre, "Helikopter teknik sorunlar nedeniyle iniş yaptı, olayda herhangi bir can kaybı yaşanmadı". 

Taliban'ın IED ile helikopter vurması

Yaşanan bu gelişme, akıllara Taliban'ın Kunar vilayetinde bir hükümet helikopterini IED tipi patlayıcı ile havaya uçurduğu saldırıyı getirdi. 2016 yılı Mart ayında, Afgan yetkililer bir helikopterlerinin Kunar vilayetinde zorlu bir iniş yapmak zorunda kaldığını açıklamıştı. Taliban ise söz konusu, helikoptere yönelik bombalı saldırının görüntülerini paylaşmıştı. Dünya konvensiyonel savaş tarihininde ender görülecek bu saldırı, helikopterin iniş yapacağı alana tuzaklanan bomba ile gerçekleştirildi. 

Taliban'ın Kunar'da IED ile hedef aldığı helikopter:

Usame bin Ladin'i öldüren tim, o helikopterin içindeydi 

Geçmişte Taliban, çok sayıda ABD helikopterini RPG ve bomba atar ile düşürmüştü. En dikkat çekici olay ise 2011 yılında Vardak vilayetindeki Tangi vadisinde meydana geldi. Üst düzey bir Taliban liderlerini yakalamak için başlatılan operasyonda bir Chinook tipi ABD helikopteri RPG ile hedef alındı. Bu saldırı sonucu ABD ve Afgan ordusundan toplam 38 asker öldü. Ölen askerler arasında, Usame bin Ladin'i öldüren ABD donanmasına bağlı SEAL Team 6'in komutasında bulunan 17 asker de bulunuyordu. Ancak, El Kaide liderini öldüren operasyon biriminin üyelerinin öldüğünün açıklanması, bu askerlere karşı olası bir suikast planını bertaraf etme amacı taşıdığı iddia edilmişti. 


Bagram Hava Üssü'nde bir Chinook tipi helikopter

Ayrıca 17 Aralık 2013'te ABD'nin bir Blackhawk helikopteri Zabul vilayetinde düşmüş ve 6 Amerikan askeri ölmüştü. Taliban'ın helikopteri kendilerinin düşürdüğünü duyurmuş, ABD ordusu ise  bunu yalanlayarak "kaza alanınnda herhangi bir düşman aktivitesine rastlanmadığını" iddia etti. Fakat üç hafta sonra, ABD ordusu olayda ölen askerlerin ailelerine, yaşanan kazanın bir düşman eylemi sonucu gerçekleştiğini söyledi.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.