Yermük Kampı'nda IŞİD-El Kaide Çatışmaları

Yermük Kampı'nda IŞİD-El Kaide Çatışmaları

IŞİD ve El Kaide'nin bölgesel kolu arasında başlayan çatışmalar 3 haftadır sürüyor.

Suriye’nin başkenti Şam’daki Yermük Kampı, geçtiğimiz haftalarda IŞİD ile Nusra Cephesi arasındaki sert çatışmalara şahit oldu. Birçok rapor, IŞİD’in el Kaide’nin uluslararası organizasyonun resmi bir kolu olan Nusra Cephesi’nden bölge kazandığını söylüyor.

Yermük bir zamanlar 100.000’den fazla Suriyeli ve Filistinli mülteci için evdi. Şimdiki nüfusu çok az ama kesin bir veri bulmak zor. Bu ayın başlarında BM, rakip cihat yanlısı gruplar arasındaki çatışmaların sadece mültecilerin mağduriyetini arttırdığı uyarısında bulundu. Aynı şekilde Suriye hükümeti, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

BM sözcülerimden Chris Gunness, Nisan ayında ‘’Sürekli, son derece yoğun çatışma sadece sivil kayıplara ve felaketlere sebebiyet vermiyor; aynı zamanda Yermük içinde barınan yaklaşık 6.000 sivil ailenin keskin bir şekilde yiyecek ve temiz su kıtlığının şiddetlenmesine sebep oluyor.’’ dedi.

IŞİD, Yermük’teki yeni hamlesine 7 Nisan’da başladı. Önceki senenin Nisan ayında da bir saldırı başlatan IŞİD, Nusra Cephesi'nin karşı koyuşu sebebiyle başarılı olamamıştı. Ebu Bekir el Bağdadi’nin grubu, o zamandan beri kampın içindeki bir mahalleyi kontrol altına aldı ama durum aslında bir çıkmazdı. Bu, geçen haftalarda Nusra’nın mahalleyi kaybetmesiyle değişti.

IŞİD’in üretken meyda aracının bir parçası olan Amaq Haber Ajansı, tam 14 Nisan tarihinde görünen bir infografik yayınladı. İnfografiğe göre IŞİD, Yermük Kampı’nın %30’unu ve yakınındaki ‘Filistin Kampı’nın %70’ini kontrol ediyor.. İnfografik aynı zamanda, Bağdadi’nin adamlarının el Kaide’nin kollarından ayrılan herhangi bir savaşçının affedileceği duyurusundan sonra 15 Nusra Cephesi savaşçısının teslim olduğunu belirtiyor. 

Amaq, 23 Nisan’da taraf değiştirmeyi reddeden 3 kişinin IŞİD tarafından öldürülmesi ile 5 El Kaide savaşçısının daha grubundan ayrıldığı ileri sürüldü.

Amaq, El Kaide’nin kaybettiği alanı duyurmak için de hevesliydi. Medya ekibinin 7 Nisan’da attığı manşet şöyle diyor: ‘’İslam Devleti savaşçıları, el Kaide ile çatışmalardan sonra Şam’ın güneyindeki Cuvrat eş Şeribati semtini ve Yermük Kampı’nın bir kısmının kontrolünü ele geçirdi.’’ Aynı gün, medya kolu şöyle rapor etti: ‘’Son Dakika | İslam Devleti savaşçıları, Şam’da; Yelda’yı Yermük Kampı’ndan ayıran Arube kontrol noktasını el Kaide ile çatışmalardan sonra kontrol altına aldı.’’

11 Nisan’daki diğer bir manşet şöyle diyor: ‘’Şam’daki Yermük Kampı’nda İslam Devleti savaşçıları tarafından yapılan El Kaide'ye karşı yeni ilerleyiş, yeni pozisyonlar kazandırıyor.’’

Bağımsız raporlar, IŞİD’in geçerli çatışmada üstün taraf olduğunu doğruluyor.

Şam’daki Filistin Özgürlük Organizasyonu’nun başı olan Enver Abdul Hadi, AFP'ye verdiği demeçte, ‘’IŞİD, Yermük Kampı’ndaki eski müttefiği Nusra’yı kontrol ettiği bölgelerin %90’ından çıkardı.’’ dedi.

AFP ve Newsweek tarafından yapılan tahminlere göre, IŞİD’in Yermük Kampı ve yakınlarında 2.000 ile 3.000 arasında savaşçısı var. Nusra’nın kampta çok daha az savaşçısı olduğuna inanılıyor, belki sadece birkaç yüz savaşçı. Yerel şahitler Newsweek’e, iki tarafın da şiddetli çatışma sırasında cihat yanlısı hasımlarını infaz ettiklerini söyledi.

Eğer IŞİD galip gelirse, Bağdadi’nin adamları Şam’da yeni bir güvenli sığınak elde edecekler. 20 Nisan’da Amaq, Yermük Kampı’nda IŞİD’in kontrolüne geçen bölgeleri gösteren kısa bir video yayınladı. Aşağıda bulunan resimler, seyrek nüfuslu bölgenin savaş tarafından harap edildiğini gösteriyor.

Amaq Haber Ajansı’nın Yermük Kampı’ndaki videosundan ekran fotoğrafları:

Kaynak: Mepa News ve Long War Journal

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.