"Peşmerge, IŞİD'den alınan bölgelerden geri çekilmeyecek"

"Peşmerge, IŞİD'den alınan bölgelerden geri çekilmeyecek"

Irak Kürdistanı lideri, çekilmeme konusunda ABD’yle anlaşmaya varıldığını belirtti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Kuzey Irak'taki otonom bölgelerine, IŞİD’den geri aldıkları yerleri katarak genişleyecekleri sinyalini verdi.

Peşmerge militanları IŞİD'ın elindeki son büyük şehir Musul'u almaya çalışan Irak hükümetinin yanında savaşıyor.

Diğer taraftan Iraklı Şii milisler IŞİD'i Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un batısındaki bir hava üssünden çıkardıklarını söyledi.

Eğer doğrulanırsa, bu üssün ele geçirilmesi IŞİD'in başkenti olarak adlandırılan Musul'un alınmasında önemli bir adım olabilir.

"ABD ile anlaştık"

Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Başika kentindeki Peşmerge güçleriyle bir araya gelen IKBY Başkanı Mesud Barzani, daha sonra kameralar karşısına geçti.

"Peşmerge güçleri, IŞİD militanlarından alınan bölgelerden geri çekilmeyecek" diyen Barzani, Rudaw Türkçe'nin aktardığına göre, ABD'yle bu konuda anlaşmaya vardıklarını da söyledi.

"Bağdat ile açık açık bağımsızlığı konuştuk"

IKBY bölgesinin bağımsızlığını ilan etmemesine de değinen Barzani, "Bağdat'ta düzenlediğimiz son ziyarette Kürdistan bölgesinin bağımsızlığı konusunu açık açık konuştuk" dedi. Barzani, Bağdat merkezi hükümetiyle anlaşamamaları halinde bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerini de belirtti.

Musul Operasyonu

İran destekli Şii milislerin koalisyonundan yapılan bir açıklamada Telafer Havaalanı'nın "özgürleştirildiği" belirtildi. Telafer Musul'un 60 kilometre batısında Suriye'ye giden ana yolun üzerinde yer alıyor. Şii milisler IŞİD ile Musul'un batısında mücadele ederken, Kürt Peşmergelerin desteklediği ordu ve güvenlik güçleriyse diğer taraflardan ilerleme sağlamaya çalışıyor.

ABD’nin hava ve kara desteğiyle 17 Ekimde başlayan Musul operasyonu Irak'ta Saddam Hüseyin'in 2003 yılında devrilmesinden bu yana yapılan en büyük askeri operasyon niteliğinde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.