"Bagram eylemcisi, ABD'nin 'en güvenli' üssüne beş sene önce sızmış"

"Bagram eylemcisi, ABD'nin 'en güvenli' üssüne beş sene önce sızmış"

Saldırının hedefi olan Bagram Hava Üssü, aynı zamanda NATO'nun merkez karargahı olarak kullanılıyor.

12 Kasım 2016'da Bagram Hava Üssü'nde düzenlediği canlı bomba saldırısı ile, resmi açıklamalara göre 2 ABD askeri ve 2 Afgan çalışanın ölümüne yol açan eylemcinin, 2008 yılında Kabil hükümetinin "barıç süreci" ve uyum programına katıldığı ortaya çıktı. Eylemcinin katıldığı bu programlar sonrasında, saldırısını gerçekleştireceği Bagram Üssü'nde işe başladığı öğrenildi. 

Söz konusu saldırı, Amerikan askerlerinin gaziler anısına bir yürüyüş yaptığı sırada meydana geldi. 

"Eylemci üste beş senedir çalışıyordu"

Pajhwok Afghan News'de yer alan habere göre, Bagram ilçesi idari şefi Abdulşakur Kudusi, kimliğini "Kari Naib" olarak açıkladığı eylemcinin ABD'nin ülkedeki en büyük ve en güvenli üssünde beş senedir çalışmakta olduğunu söyledi. 

23 yaşındaki Kari Naib, Bagram yakınlarındaki Lahman ilçesinde doğmuştu. Olay sonrası Kari'nin babası ve kardeşleri gözaltına alındı.  Ayrıca Kabil hükümeti sözcüsü Vahid Sadıki de Kudusi'nin açıklamalarını doğruladı. 

Naib'in beş senedir Bagram Üssü'nde bir casus olarak mı bulunduğu yoksa sonradan mı Taliban'a katıldığı net değil. Taliban, Kabil hükümetine bağlı asker ve çalışanlara sıklıkla "ABD'nin müttefiki olmaktan vazgeçin" çağrılarında bulunuyor. Hatta hareketin, bu yönde beyanatlar yayınlamak ve organizasyonlar gerçekleştirmek amacıyla, kurucu lideri Molla Ömer'in emri ile kurduğu özel bir departman bulunuyor. 

Durum ABD için endişe verici 

Afganistan'ın en güvenli tesislerinden birisi olan Bagram Hava Üssü, aynı zamanda NATO'nun merkez karargahı olarak kullanılıyor. Böyle bir askeri tesiste gerçekleşen bu saldırı, ABD için endişe verici bulunuyor. 

ABD ve NATO, şu an itibariyle Afganistan'da tüm zamanların en düşük asker sayısını barındırıyor. (ABD'nin ülkede bulunan asker sayısının 10 binin altında)  Bu durum, yabancı güçlere bağımlı bir şekilde varlığını devam ettiren Afgan ordusu için olumsuzlukları arttırıyor. Ayrıca Taliban'ın Afganistan'da geniş çaplı ilerlemeler kaydetmesi, NATO ve ABD ile bağlantılı olarak çalışan Afganların üzerindeki baskıyı arttırıyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.