Rejim El Bab için harekete geçti, Türk jetleri 'kontak kapattı'

Rejim El Bab için harekete geçti, Türk jetleri 'kontak kapattı'

Türk savaş uçaklarının son günlerde Suriye'de operasyon düzenlememesi dikkat çekiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları, son dört gündür Suriye'de operasyon düzenlememesi dikkat çekiyor. Geçtiğimiz ay da Suriye ordusundan gelen tehditler üzerine operasyonlar düzenlenememişti. Suriyeli kaynaklar Halep'te rahatlayan Esed ordusunun El-Bab'ı ele geçirmek için hazırlık yaptığını belirtiyor. Bazı kaynaklar da, El-Bab'ın güneyindeki Kuveyris havalimanına askeri yığınak yaptığını söylüyor.

ALTI GÜNDÜR OPERASYON YAPILAMADI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin, hem IŞİD’ı çıkarmak, hem de PYD/YPG unsurlarının Afrin ve Menbiç’i birleştirme hamlesini önlemek için El Bab’a batı ve kuzeydoğudan ilerlemesinden sonra bölgedeki ilginç gelişmelerden birisi de Türk jetlerinin Suriye’nin kuzeyinde uçuşlarının yine engellenmesi oldu. Türk savaş uçaklarının 12 Kasım’da IŞİD’e yönelik yoğun hava harekatından sonra 6 gündür taarruz yapmaması dikkat çekti.

REJİM ORDUSU EL-BAB İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Türk jetlerinin Suriye’nin kuzeyine havalanmamasının arkasında yine Suriye’nin füze tehditinin olduğu belirtiliyor. Şam rejiminin El Bab’ı almak için kapsamlı bir hava operasyonu planlandığı, bu nedenle Türk uçaklarının operasyon yapmasına Rusya’nın da onayını alarak izin vermediği değerlendiriliyor. TSK’dan yapılan Fırat Kalkanı açıklamasında Türk uçaklarının dün de havalanmadığı bildirildi. Koalisyona ait uçakların da ÖSO’nun El Bab’a ilerleyişine hava desteği vermediği de Fırat Kalkanı açıklamasına yansıdı.

Kuzey Halep'te son durumu gözteren bir harita:


[Mavi: Fırat Kalkanı Güçleri, Sarı: PKK/YPG, Kırmızı: Suriye rejimi ve Şii milisler, Yeşil: Muhalifler]


TSK 3 HAFTA HAVA HAREKATI DÜZENLEMEMİŞTİ

Türk jetleri 19 Ekim’de PYD’ye yönelik ağır hava taarruzundan sonra Suriye’nin füze tehditleri nedeniyle yaklaşık 3 hafta hava harekatı yapamamıştı. Bu sorun Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın 1 Kasım’da Moskova’da Rus mevkidaşı Orgeneral Valeri Gerasimov’la görüşmesinde giderilmiş ve uçaklar 12 Kasım’da Cerablus’un güneyindeki IŞİD hedeflerini vurarak 18 savaşçıyı etkisiz hale getirmiş, örgütün birçok barınak ve komuta merkezini imha etmişti.

Öte yandan Suriyeli askeri yetkililerin uçaklarla, El Bab’da yaşayan sivil halka kısa sürede operasyonun başlayacağına dair havadan bildiriler atıldığı açıklamasını, güvenlik kaynakları da doğruladı.

ÖSO EL-BAB İÇİN KARARLI

Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı Sultan Murad Tümeni'nin komutanlarından Şıhlı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, başarılı şekilde devam eden Fırat Kalkanı Harekatı'yla hedeflerini büyüttüklerini belirterek, "El-Bab, Münbiç, Rakka, diğer taraflara gidilecek ve alınacak çünkü buralar Suriye halkının toprakları, biz de Suriye halkıyız" dedi.

EN BÜYÜK DESTEK TÜRKİYE’DEN

Suriye'nin toprak bütünlüğünün bozulmadan huzura kavuşması için büyük mücadele verdiklerini belirten Şıhlı, bu konuda kendilerine en büyük desteğin de Türkiye'den sağlandığını dile getirdi.

Suriye'nin asıl sahiplerinin kendileri olduğunu anlatan Şıhlı, şunları kaydetti:

"Fırat Kalkanı Harekatı başlarken tabii ki önümüze bir hedef koymuştuk. Aslında operasyonla birlikte gönlümüzde yatan tampon bölgeydi. Bu tampon bölgeyi mutlaka gerçekleştirmemiz lazımdı. Kimseden emir almadan kimseye taviz vermeden buraları kurtaracağız. Hedefimiz böyle güzel gelişmelerden ve zaferlerden sonra gelişti. Şu anda bizim topraklarımız ihtilal altında. Başta DEAŞ olmak üzere diğer terörist gruplar her tarafta var. Bunların tek hedefi Suriyeyi bölmektir ve bize ciddi zararlar veriyorlar. Hele birisi var ki burada bir devlet kurmak istiyor. Tabii ki bunların hiçbirine izin vermeyeceğiz."

HEDEF EL-BAB, MÜNBİÇ, RAKKA

Cerablus'u Suriye'nin güvenli limanı haline getirdiklerini öne süren Şıhlı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tabii ki hedeflerimiz çok büyük. El-Bab, Membiç, Rakka, diğer taraflara gidilecek ve alınacak çünkü buralar Suriye halkının toprakları, biz de Suriye halkıyız. Özgür ordu bu milletin bağrından çıkmış bir topluluktur. İçimizde bir yabancı bile yok. Suriye'nin bir karış toprağını bile kimseye vermeyeceğiz. Biliyorsunuz Fırat Kalkanı Harekatı'nda ilk hedef Cerablus'tu. Şükür burayı ilk günde aldık. Terör örgütleri DEAŞ ve PYD'yi buralardan püskürttük. Şu an hedefimizde El-Bab şehri var. Doğu tarafında Soran, Aktarin gibi büyük yerleşim yerlerini aldık. DEAŞ bizim kuvvetimize karşı bunları bırakmak zorunda kaldı."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.